SP Qatar 2022.

Svijet

Đorđa Meloni - od hvaljenja Musolinija do istorijskog uspjeha

Đorđa Meloni - od hvaljenja Musolinija do istorijskog uspjeha
Foto: Tanjug/AP | Đorđa Meloni - od hvaljenja Musolinija do istorijskog uspjeha
Nezavisne novine

RIM - Predsjednica stranke Braća Italije Ðorđa Meloni (45), političarka koja će najvjerovatnije postati prvi italijanski premijer krajnje desnice od Benita Musolinija, imala je zanimljiv razvojni put od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Musolinija do favoritkinje za prvu ženu predsjednicu vlade.

Rođena u Rimu 15. januara 1977. godine, Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbateli sa majkom, pošto ih je otac napustio.

Njena mladost zaista je usidrena na tvrdoj desnici i među skromnim počecima, što je ključ za njen imidž žene iz naroda, prenio je BBC.

Sa 15 godina, pridružila se Omladinskom frontu, omladinskom krilu neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), a kasnije je postala predsjednica studentskog ogranka nasljednika pokreta, Nacionalne alijanse.

Osnovana 2012. godine, Braća Italije svoje političke korijene ima u MSI.

Stranka zadržava logo poslijeratnih partija krajnje desnice, trobojni plamen.

"Ðorđa Meloni ne želi da odustane od simbola, jer je to identitet od kojeg ne može da pobjegne, to je njena mladost", kaže profesor političkih nauka Ðanluka Pasareli.

Kako je rekao Pasareli, njena stranka nije fašistička, jer fašizam znači dobiti vlast i uništiti sistem, a ona to neće učiniti.

Dodaje da postoje krila u stranci povezana sa neofašističkim pokretom i da je ona uvijek "igrala nekako između."

Meloni je 2008. godine, sa 31 godinom, postala najmlađi italijanski ministar ikada, koga je Silvio Berluskoni imenovao za portfelj omladine i sporta.

Nakon što je formirala sopstvenu stranku 2012. godine, osvojila je samo četiri odsto glasova na prethodnim izborima 2018. godine, da bi da oizbirima u nedjelju dobila više od 24 odsto glasova.

Meloni zagovara tradicionalne katoličke porodične vrijednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje ljekarima da odbiju da ih rade.

Kaže da ženama, koje misle da im je pobačaj jedina opcija, želi da pruži pravo na izbor.

Kako navodi BBC, dok je nastojala da uvjeri zapadne saveznike Italije, snažno podržavajući proukrajinsku liniju vlade Marija Dragija, njena tvrdokorna konzervativna socijalna politika zabrinjava mnoge.

Odlučna i borbena dok kritikuje Evropsku uniju, masovnu imigraciju i "LGBT lobije", ta 45.godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan lični brend.

"Da - prirodnoj porodici, ne - LGBT lobijima!" govorila je Meloni gostujući na nedavnom mitingu španske krajnje desničarske stranke Voks.

Profesor Pasareli kaže da Meloni nije opasnost za demokratiju, već za Evropsku uniju, stavljajući je u isti kalup sa Marin Le Pen i Viktorom Orbanom.

U želji da postane prva žena premijer Italije, ona je potvrdila svoj ženski identitet, ali, smatra profesor Pasareli, na mačo politički način.

Za svoje saveznike, ona bi predstavljala radikalnu političku promjenu koja je potrebna Italiji, s obzirom na njenu dugu ekonomsku stagnaciju, navodi BBC.

Meloni ima kćerku (16) s partnerom Andreom Ðambrunom, televizijskim novinarom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije