Svijet

Dobitniku Pulicerove nagrade nije odobrena viza za SAD

Dobitniku Pulicerove nagrade nije odobrena viza za SAD
Foto: N.N. | Dobitniku Pulicerove nagrade nije odobrena viza za SAD

NJUJORK - Asošiejted preš izrazio je danas razočaranje zato što njegov reporter iz Jemena Maad al Zikri nije mogao da prisustvuje ceremoniji na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, na kojoj je trebalo da mu bude uručena Pulicerova nagrada jer mu nije odobrena američka viza.

Al Zikri, Megi Majkl i Nariman el Mofti nagrađeni su Pulicerovom nagradom za izvještavanje iz Jemena. Egipatski državljani, Majkl i El Mofti prisustvovali su ceremoniji jer su imali vizu.

S obzirom na to da u Jemenu ne postoji ambasada SAD, državljanin te zemlje Al Zikri podneo je zahtev za vizu u Kairu. Bio je ranije ovog mjeseca na razgovoru, ali odgovor nije dobio.

"Jako smo razočarani što Maad nije dobio američku vizu na vreme i što nije prisustvovao ceremoniji. On je bio ključni deo tima koji je dobio nagradu za međunarodno izvještavanje. Njegovi izvještaji i video snimci iz Jemena bili su od suštinskog značaja", rekla je izvršna urednica AP.

Sali Bazbi.

Nagrađeni rad svjedoči o gladi, mučenju koje sprovode obje zaraćene strane, korupciji i pogibijima u napadima američkih dronova protiv islamskih militanata.

Al Zikri je već podnosio zahtjev za američku vizu kada je trebalo da prisustvuje ceremonij dodele nagrada u Atini, u Džordžiji, kada je trebalo da primi Mekgilovu medalju za novinarsku hrabrost.

Tada mu je zahtjev za vizu odbijen.

Tokom dodjele Pulicerovih nagrada u utorak, El Mofti se povezao sa Al Zikrijem preko interneta, tako da je on mogao da sluša ceremoniju i vidi publiku.

El Mofti je držala telefon na kojem se videlo Al Zikrijevo lice, a zatim su ona, Majkl i urednik Li Kit izašli na binu da prime nagradu.

Al Zikri je na blogu napisao da je to za njega bili divno iznenađenje i da se osjećao kao da je prisutan na ceremoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije