Svijet

"Dogodine u Jerusalimu" izazvalo buru poslije Evrovizije

"Dogodine u Jerusalimu" izazvalo buru poslije Evrovizije
Foto: Tanjug/AP | "Dogodine u Jerusalimu" izazvalo buru poslije Evrovizije
N.N.

Pobjednica ovogodišnjeg takmičenja za Pjesmu Evrovizije Neta Barzilaj osim svojim neobičnim nastupom reakciju javnosti izazvala je i pobjedničkim govorom.

"Hvala vam što ste odabrali različitost, hvala na prihvatanju razlika između nas. Volim svoju zemlju. Sljedeći put u Jerusalimu“, rekla je Barzilaj, što je izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama.

Iako Izraelci smatraju Jerusalim svojom najstarijom nepodjeljenom prestonicom, glavni grad Izraela je Tel Aviv. Američki predsjednik Donald Tramp priznanjem Jerusalima za prestonicu Izraela produbio je međusobne sukobe. Status Jerusalema i dalje je jedno od ključnih pitanja u nastojanjima da se razriješi palestinsko-izraelski sukob.

"Neta je jasno stavila do znanja da je njena muzika izraelska propaganda. Kako Evrovizija može da slavi različitost kada je ovom izjavom pucano Palestincima pravo u glavu?“, samo je jedan od komentara na društvenim mrežama dok drugi podsjećaju Barzilaj da je zvanično priznata prestonica Izraela Tel Aviv i da je originalan plan UN za podjelu Palestine predviđao da Jerusalim bude zasebno tijelo pod specijalnim međunarodnim režimom.

Neki čak ističu da je Barzilaj trebalo da bude diskvalifikovana zbog kršenja pravila promovisanjem političkih poruka.

Kada je formirana država Izrael 1948, glavne poluge vlasti upravo su bile smještene u zapadnom dijelu Jerusalima. Ali tek u ratu sa arapskim zemljama 1968. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni dio u kom je čuveni Stari grad, i kasnije ga aneksirao.

Takav potez Izraela, međutim, nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

(B92)

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

BL_mrkonjc

DOGODINE MUSLIMANI U CJELOJ EVROPI GAZDE, PA HONDAK NA CJELOJ PLANETI I NA KRAJU SA UZVIŠENIM ALLAHOM A.DŽŠ GAZDE CJELOG SVEMIRA.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije