Svijet

Dokument o rizicima Brexita "procurio" od bivšeg ministra

Dokument o rizicima Brexita "procurio" od bivšeg ministra
Foto: Tanjug/AP | Dokument o rizicima Brexita "procurio" od bivšeg ministra

LONDON - Dokument u kojem se navodi negativan uticaj Brexita bez sporazuma na Britaniju, "procurio" je od bivšeg ministra, u pokušaju da utiče na pregovore vlade sa Evropskom unijom, rekao je danas neimenovani vladin izvor.

"Ovaj dokument namjerno je objelodanio bivši ministar u pokušaju da utiče na razgovore sa liderima EU ", rekao je izvor, koji je odbio da bude imenovan, preneo je Rojters.

Velika Britanija suočiće se s nestašicom goriva, hrane i lijekova, ako napusti Evropsku uniju bez dogovora, objavio je prethodno "Sunday Times" pozivajući se na povjerljivi dokument britanske vlade o rizicima Bregzita.

U izveštaju koji je "procurio" do "Sunday Timesa", navodi se i da u tom slučaju, Britaniju čeka zastoj lučkog saobraćaja, tvrda granica sa Irskom i porast troškova za socijalno zbrinjavanje.

"Times" navodi da se prognoze koje je sastavio kabinet premijera odnose na najvjerovatnije posljedice Brexita bez dogovora, a ne na najgori scenario.

Navodi se da i do 85 odsto kamiona koji koriste prelaze glavnog kanala "možda nisu spremni" za francusku carinu, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri mjeseca prije nego što se poboljša protok prometa.

Dokument koji je sastavio kabinet pod šifrovanim imenom "Operacija Jelouhamer" pruža rijedak uvid u skrivene planove britanske vladi radi izbjegavanja katastrofalnog kolapsa u infrastrukturi zemlje, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije