Svijet

Donator pred sudom - navodno je otac oko 550 djece širom svijeta

Donator pred sudom - navodno je otac oko 550 djece širom svijeta
Foto: Pexels/Ilustracija | Donator pred sudom - navodno je otac oko 550 djece širom svijeta

Nizozemski donator sperme navodno je otac najmanje 550 djece širom svijeta, a kako bi se spriječilo da ovaj broj dodatno poraste, donatora iz Haga tužila je žena koja je začela svoje dijete 2018. godine koristeću njegovu doniranu spermu, zajedno sa Donorkind Fondacijom koja se zalaže za prava djece donatora.

Prema navodima fondacije, čovjek po imenu Džonatan M. donirao je svoju spermu u najmanje 13 klinika u Nizozemskoj i inostranstvu.

Smjernice kažu da jedna osoba može donirati spermu za do 25 potomaka ili za 12 porodica kako bi se spriječilo da dođe do incesta i zaštitilo mentalno zdravlje djece donatora.

"Da sam znala da je već imao više od sto djece, nikada ne bih izabrala ovog donatora", rekla je u saopštenju majka koja je pokrenula postupak protiv njega. Kada razmišljam o posljedicama koje ovo može da ima po moje dijete, osjećam mučninu i nesigurnost povodom njegove budućnosti", kaže majka i dodaje da je "izlazak na sud jedini način da zaštiti svoje dijete, prenosi Euronews.  Čovjek se već našao na crnoj listi u Nizozemskoj 2017. godine nakon što se pokazalo da ima više od stotinu djece. Holandsko udruženje za akušerstvo i ginekologiju (NVOG) je u to vrijeme pozvalo sve banke sperme i klinike da odmah prestanu da koriste njegovu spermu.

Džonatan M. je navodno nastavio da donira u inostranstvu i preko nezakonitih kanala.

Fondacija Donorkind je tvrdila da donator dolazi do budućih majki putem društvenih medija kako bi svoju spermu ponudio "ispod tezge".

Navodno je lagao o broju djece koju je dobio preko banaka sperme. 

Prema riječima advokata fondacije Marka de Heka, donator je prekršio ugovore sa klinikama i budućim roditeljima, koji su se uzdali u njegovu posvećenost da će začeti samo do 25 djece.

"Donor je prednost dao svom nagonu za reprodukcijom i njegovo ponašanje predstavlja prijetnju po mentalno i fizičko blagostanje djece", kaže de Hek.

Holandski mediji javljaju da Džonatan M. sada živi u Keniji i da je odbio da komentariše pravni postupak koji se vodi protiv njega.

"Progress Educational Trust" (PET), platforma za ljude pogođene neplodnošću ili genetskim stanjima, navodi da granica od 25 potomaka postoji kako bi zadržala nivoe krvnog srodstva među ljudima začetim od strane donatora sličnim onom u ukupnoj populaciji. 

"Kada je genetski materijal donatora prisutan u velikom broju potomaka, povećava se (veoma mali) rizik da dvoje polubraće i sestara mogu uspostaviti intimnu vezu", istakao je PET.

Detalji sudskog postupka tek će biti saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije