Svijet

Dramatične scene poplava u Kentakiju

Dramatične scene poplava u Kentakiju
Foto: Tanjug/AP | Dramatične scene poplava u Kentakiju, poginulo najmanje 37 osoba, stotine nestalih

FRANKFORT - Najmanje 37 ljudi, među kojima i četvoro djece, poginulo je u poplavama izazvanim obilnim padavinama u istočnom Kentakiju, saopštio je guverner te američke savezne države Endi Bešir. Strahuje se da će broj nastradalih nastaviti da raste pošto se stotine ljudi još uvijek vode kao nestale, a kiša ne prestaje da pada.

Guverner Kentakija Endi Bešir je u ponedjeljak ujutro potvrdio 30 smrtnih slučajeva, nakon čega je uslijedilo još pet na popodnevnom brifingu. Nekoliko sati kasnije, na Twitteru je potvrdio da su u poplavama nastradale još dvije osobe.

Od kada su jake kiše počele prošle nedjelje, poplave su opustošile nekoliko okruga.

Lokalne vlasti su nastavile da rade na spasavanju stanovnika i obezbjeđivanju hrane i skloništa za hiljade raseljenih. Spasilački timovi traže žrtve.

Voda je uništila domove u najpogođenijim oblastima, nakon što je nekoliko dana padala jaka kiša, jedna od najgorih u istoriji ove savezne države, rekao je Bešir.

Zvaničnici upozoravaju da bi broj smrtnih slučajeva mogao da poraste jer kiša koja neprestano pada i oštećeni putevi i mostovi otežavaju rad spasilačkih ekipa.

Električne mreže su u znatnoj mjeri oštećene, pa je oko 14.000 domova bilo bez struje u nedjelju poslije podne.

Neke oblasti su još uvijek i bez telefonske mreže, zbog čega stanovnici ne mogu da kontaktiraju svoje najbliže ili hitne službe.

Poplave su druga velika katastrofa u Kentakiju u proteklih sedam mjeseci, nakon što je "roj" tornada odnio blizu 80 života u zapadnom dijelu te američke države u decembru.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije