Svijet

Drugi dan mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj

Drugi dan mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj
Foto: Tanjug/AP | Drugi dan mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj

BIRGENŠTOK - U švajcarskom gradu Birgenštoku nastavlja se mirovni samit o Ukrajini koji je počeo juče.

Švajcarska predsjednica Viole Amherd izjavila je da od samita očekuje prve konkretne korake ka miru.

Ona je juče, pred početak samita, precizirala da će samo tri tačke mirovnog plana biti na programu samita: nuklearna bezbednost, bezbednost hrane i humanitarna pitanja - ratni zarobljenici i povratak ukrajinske dece iz Rusije, prenela je švajcarska RTS.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na samitu da će Ukrajina  predstaviti Rusiji konkretne mjere za postizanje mirovnog rješenja na drugom mirovnom samitu. 

Zelenski je rekao da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN, prenosi Kijev Indipendent.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris izjavila je da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u petak iznio uslove za pregovore, nije pozvao na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

Haris je rekla da će SAD nastaviti da rade na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih nacija i volji naroda Ukrajine.

Predsjednik Francuske Emanuel Macron naveo je da je rat u Ukrajini globalni problem, dodajući da su ključne teme konferencije oko kojih je važno okupiti sve svjetske lidere "bezbednost hrane, nuklearna sigurnost i humanitarne teme", prenio je sajt 20minutes.ch.

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da Putina ne zanima mir i da je pokrenuo diplomatsku kampanju protiv samita u Švajcarskoj.

Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da će skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, prenio je ranije Rojters.

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a na samitu ne učestvuje ni Kina, koja je istakla da mirovni pregovori nemaju smisla ako u njima ne učestvuju i Rusija i Ukrajina, navodi Tanjug. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije