Svijet

Držao taoce u banci pa postao nacionalni heroj

Držao taoce u banci pa postao nacionalni heroj
Foto: Print Screen/Youtube | Držao taoce u banci pa postao nacionalni heroj

Libanac Bassam al-Sheikh Hussein postao je nacionalni heroj nakon što je juče u Federalnoj banci u centru Bejruta uzeo taoce u cilju da mu se vrati novac.

Prijetio je i samozapaljenjem ako mu se ne omogući da uzme zamrznutu ušteđevinu u iznosu od 210.000 dolara. Novac mu je potreban da plati troškove liječenja oca.

Al-Sheikh Hussein (42) našao se u situaciji u kojoj je i većina njegovih sugrađana, a to je da im je ograničen iznos gotovine koji mogu uzimati. Iz banaka mogu mjesečno uzimati maksimalno 70 dolara i to je slučaj dvije godine. Riječ je o iznosu, za koji je procijenjeno da je dovoljan da se njime mogu zadovoljiti osnovne potrebe.

Vijest o talačkoj krizi proširila se cijelim Libanom, u kojem je skoro 80 odsto stanovništva osiromašeno zbog spomenute restrikcije. Veliki je broj onih koji su podržali Bassama al-Sheikh Husseina jer ga smatraju simbolom otpora zabranama kojima se potencijalno mogu uništiti milijarde dolara ušteđevine, prenosi Klix.

Oko banke je bio veliki broj pripadnika bezbjednosnih snaga. Prisutni su bili i građani koji su podržali Husseina. Među njima su i oni koji su ukazivali da on nije razbojnik, već čovjek koji traži ono što je njegovo.

Banka je pristala da mu se isplati 30.000 dolara, i to nakon što je odbio ponudu da može uzeti 10.000 dolara. Nedugo prije noći dozvolio je da se taoci nahrane iz jednog od restorana, a hrana je ostavljana ispred vrata banke. Kasnije se predao policiji. Ovo je druga talačka kriza ove godine uzrokovana nezadovoljstvom spomenutim ograničenjima. Prva se desila u januaru, piše Gardijan.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije