Svijet

Dvije države optužene za "napijanje" Rusa

Dvije države optužene za "napijanje" Rusa
Foto: Pixnio | Dvije države optužene za "napijanje" Rusa

MOSKVA - ​Letonija i Litvanija suočene su s optužbama da djeluju kao posrednici između zapadnih proizvođača alkoholnih pića i susjedne Rusije.

Kako piše "Euronews", uprkos velikih napetosti između dviju zemalja zbog ruske specijalne vojne operacije na tlu Ukrajine i sankcija Zapada, Letonija je bila najveći izvoznik viskija u Rusiju 2023. godine, prema podacima koje je objavila ruska agencija "RIA Novosti".

"RIA Novosti" pišu da je Rusija uvezla viskija u vrijednosti od gotovo 244 miliona evra između januara i septembra 2023. godine, gotovo četiri puta više nego u istom periodu prošle godine. Većinu je uvezla iz susjedne Letonije - u vrijednosti od 177.4 miliona evra, dok je iz Litvanije otišlo 26.9 miliona evra.

Letonski uvoz u Rusiju bio je vrijedan više od 1.1 milijardu evra 2023. godine, prema podacima vlade te zemlje koje navodi "DW". Više od polovine cjelokupnog iznosa letonskog izvoza Rusiji bila su razna pića, alkohol i sirće. Ta baltička država prošle godine je izvezla u Rusiju više vina (73 miliona evra) čak i od Italije (69 miliona evra), koja je daleko veći proizvođač od Letonije.

Prema lokalnim stručnjacima, Letonija je posrednik između Rusije i zapadnih kompanija, koje ne žele da se zna da još uvijek izvoze svoje proizvode u Rusiju zbog agresije u Ukrajini. Matis Mirosnikovs, ekonomista Banke Letonije, rekao je za "Euronews" da je njegova zemlja bila posrednik za zapadne kompanije, ali da je ponovni izvoz robe sa Zapada porastao nakon februara 2022. kada je počeo sukob Rusije i Ukrajine.

"Ako pogledamo gdje se ta roba proizvodi, koje su to vrste alkoholnih pića, uglavnom vidimo da su ona stranog porekla, ne proizvodimo ih ovdje", rekao je za "Euronews".

Dodao je:

"Ono što mislim da se događa je da zapadne kompanije pokušavaju na neki način da skrenu pažnju sa svoje uloge prodavača (u Rusiju) i da okrive druge distributere, dok se imena većih matičnih kompanija ne pojavljuju u tim trgovinama, odnosno ne vidi se da su povezani s Rusijom", rekao je Mirosnikovs.

Još je rekao:

"Ne treba kriviti nas. Mi smo na granici i imate neke izvoznike na Zapadu koji koriste ovu priliku", dodao je.

Letonija ne krši sankcije koje su uvedene zbog Rusije. Davis Vitols, generalni direktor letnoskog udruženja alkoholne industrije (LANA) slaže se s tim.

"Prije nego što je Rusija započela rat u Ukrajini, Letonija je bila jedno od glavnih centara, ako ne i glavno središte mnogim velikim proizvođačima za izvoz alkohola u Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i Kazahstan", rekao je Vitols za "Euronews".

Još je naveo:

"Prema sankcijama EU, izvoz alkohola u Rusiju i Bjelorusiju je i dalje dopušten, osim flaša koje koštaju više od 300 evra, tako da, budući da Letonija ne proizvodi viski, oni se reizvoze iz drugih zemalja, dok se u Letoniji te flaše prodaju s etiketom u skladu sa zakonima zemlje izvoznice", dodao je.

Ruski izvori složili su se s letonskim stručnjacima.

"Ako je ranije, prema dokumentima, uvoz išao u Rusiju samo u tranzitu kroz Letoniju ili Litvaniju, sada su krajnja tačka baltičke zemlje, a odatle isporuka ide u Rusku Federaciju", rekao je za "RIA Novosti" Veniamin Grabar, predsjednik ruske kompanije za alkohol.

Dodao je:

"Logistički lanac se nije promijenio, promjenilo se malo papirologije. Razlog je što strani dobavljači često ne žele da rizikuju i navedu Rusiju kao krajnju tačku isporuke", dodao je.

Mirosnikov je za "Euronews" rekao da je udio izvoza u Rusiju zapravo "dramatično" pao od 2014. godine. Prije deset godina Rusija je bila drugi najveći izvozni partner Letonije, s 14 odsto ukupno izvezene robe, sada je to manje od 6 odsto.

"Još uvijek je prilično visok, ali se njegova uloga smanjila tokom godina", utvrdio je on, a prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije