Svijet

Pratite nas na Google news

Dvoje državljana Srbije vratiće se komercijalnim letom nakon karantina na kruzeru

Dvoje državljana Srbije vratiće se komercijalnim letom nakon karantina na kruzeru
Foto: Tanjug/AP | Dvoje državljana Srbije vratiće se komercijalnim letom nakon karantina na kruzeru
Anadolija

BEOGRAD - Dvoje državljana Srbije koji se nalaze na brodu "Diamond Princess" odlučili su danas da se u Srbiju, nakon okončanja karantina vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu i uz pomoć kompanije "Princess Cruises", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Oni su to odlučili nakon što su upoznati sa mogućnošću evakuacije specijalnim letom koji bi organizovala Italija.

Ovo dvoje putnika još uvek čeka rezultate medicinskih testova.

Kada je riječ o 12 državljana Srbije – članova posade na brodu "Diamond Princess", petoro je i dalje u izolaciji, a dvoje njih koji su ranije testirani na virus korona dobili su potvrdu da su negativni. Bez obzira na to što među njima nema zaraženih virusom korons, i dalje stoji odluka uprave broda od 18. februara, da će svim članovima posade biti produžen karantin za dodatnih 14 dana, a pošto svi putnici napuste brod.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, od ukupno 2.404 testiranih osoba na brodu "Diamond Princess", do sada je registrovano 542 pozitivnih, od čega je 254 asimptomatična slučaja.

Кompanija "Princess Cruises" je 18. februara svim putnicima na brodu distribuirala informacije o specijalnim letovima organizovanim od pojedinih država u cilju repatrijacije njihovih građana, među kojima je i Italija koja je ponudila mogućnost evakuacije srpskih državljana.

Tom prilikom im je skrenuta pažnja da će samo oni putnici za koje je potvrđeno da nisu zaraženi virusom korona moći da se iskrcaju, te da će svako ko je negativno testiran dobiti dokument Službe za karantin Jokohame, kojim im se dozvoljava iskrcavanje i koji sadrži rezultat poslednjeg testa.

Istovremeno, svim putnicima je naglašeno da nema garancija da ovaj dokument bude prihvaćen od komercijalnih avio-kompanija. S tim u vezi, svi putnici koji ne budu iskoristili mogućnost evakuacije nekim od specijalnih letova, kompanija će obezbijediti smještaj u posebnom hotelu do transfera na odabrani komercijalni let.

Japanski mediji prenose da se iskrcavanje prvih 500 putnika može očekivati već tokom današnjeg dana, te da je okončanje iskrcavanja preostalih putnika planirano zaključno sa 21. februarom.

Ambasada Srbije u Tokiju će nastaviti da prati situaciju na brodu "Diamond Princess", te pružati svu potrebnu podršku svojim državljanima (kako putnicima tako i članovima posade), kao i državljaninu Crne Gore koji je takođe jedan od članova posade ovog broda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije