Svijet

Pratite nas na Google news

Džihadi Džek ostao bez britanskog državljanstva

Džihadi Džek ostao bez britanskog državljanstva
Foto: BBC | Džihadi Džek ostao bez britanskog državljanstva
Tanjug

LONDON - Džek Lets poznatiji kao Džihadi Džek, koji je 2014. otišao da se bori na strani Islamske države u Siriji, ostao je bez britanskog državljanstva.

On je do odluke britanskih vlasti imao dvojno državljanstvo – Velike Britanije i Kanade, jer mu je otac Kanađanin.

Britanske vlasti navode da se jedino oduzimanjem državljanstva mogu boriti protiv terorističkih pretnji koje dolaze od najopasnijih pojedinaca, dodajući da samo tako mogu sačuvati svoju zemlju.

U junskom intervjuu za Sky news, Lets je priznao da se bori protiv sirijskog režima, ali i da žali što je bio sa "pogrešnim ljudima".

Tada je rekao i da bi volio da se vrati kući, ali da zna da je to na dugom štapu. "Nemam namjeru da raznesem ''Britance", rekao je tada Lets, prenosi RTS.

On je napustio svoju porodičnu kuću u Oksfordu 2014. godine kako bi se borio na strani Islamske države u Siriji.

Roditeljima je tada rekao da ide u Jordan, kako bi naučio arapski jezik, ali je nakon nekoliko meseci otkrio svoju pravu lokaciju. U to vrijeme se i policija zainteresovala za ovaj slučaj. Tri godine kasnije zarobili su ga Kurdi.

Ovo nije prvi slučaj oduzimanja britanskog državljanstva. Prethodno je bez njega ostala i 19-godišnja Šamima Begum, koja je sa svega 15 godina otišla da se uda za džihadistu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije