Svijet

Džihadisti uništili antičke statue i skulpture

Džihadisti uništili antičke statue i skulpture
Džihadisti uništili antičke statue i skulpture

BAGDAD - Džihadisti Islamske države (IS) objavili su video snimak kako na sjeveru Iraka uništavaju kolekciju statua i skulptura staru nekoliko hiljada godina!

U video poruci prikazani su predmeti neprocjenjive vrijednosti, od kojih su neke prepoznatljivi kao antikviteti iz sedmog vijeka prije nove ere, iz perioda Asirskog kraljevstva, kako ih pripadnici te radikalne islamističke grupe obaraju i lome čekićem.

Muškarac koji je prikazan na snimku rekao je da je to staro iračko kulturno blago uništeno jer promoviše - "idolopoklonstvo"!

"Prorok nam je naložio da se oslobodimo statua i relikvija. Njegovi sljedbenici su uradili isto kada su osvojili zemlje poslije njega", naveo je isti neidentifikovani muškarac na video snimku, prenijela je agencija Rojters.

Neki uništeni primjerci izgleda potiču iz muzeja antikviteta u sjeverno-iračkom gradu Mosulu koji je džihadisti IS zauzeli u junu prošle godine, naveo je bivši radnik muzeja za britansku agenciju.

UNESCO traži sastanak SB UN

Generalna direktorka UNESCO-a zatražila je danas hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija pošto su džihadisti Islamske države (IS) uništili veliki dio drevne kulturne baštine na sjeveru Iraka.

"Ovaj napad je daleko više od kulturne tragedije - to je takođe bezbjednosni problem pošto pospješuje sektaštvo, nasilni ekstremizam i sukobe u Iraku. Zato sam odmah zatražila od predsjednika Savjeta bezbjednosti da sazove hitan sastanak o zaštiti iračke kulturne baštine kao integralnog elementa bezbjednosti zemlje", navela je generalna direktorka UNESCO Irina Bokova u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije