Svijet

Džong Un posvećen potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva

Džong Un posvećen potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva
Foto: N.N. | Džong Un posvećen potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva

PJONGJANG - Sjevernokorejski vođa Kim Džong-un potvrdio je posvećenost "potpunoj" denuklearizaciji Korejskog poluostrva i planiranom sastanku sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, izjavio je danas južnokorejski predsjednik Mun Džae-in koji se u subotu neočekivano sastao sa Kimom.

Rojters prenosi da je Mun, nakon drugog sastanka sa Kimom za posljednja dva mjeseca, na konferenciji sa medije u Seulu izjavio da su njih dvojica složili da mogući samit Sjeverna Koreja-SAD, planiran za 12. jun, "mora da bude uspješno održan".

Predsjednik Južne Koreje rekao je da je Kinu preneo Trampovu "čvrstu volju" za okončanjem neprijateljskog odnosa sa Sjevernom Korejom i razvijanjem bilateralne privredne saradnje.

Rojters prenosi da je neimenovani visoki južnookorejski zvaničnik takođe izjavio da Sjeverna i Južna Koreja razgovaraju o mogućem zalogu koji bi SAD dale Pjongjangu da neće vršiti agresiju i početku razgovora o mirovnom sporazumu, prije održavanja samita Kima i Trampa.

"Kako bi samit Sjeverna Koreja-SAD bio uspješan, mi istražujemo načine da na radnom nivou uklonimo zabrinutost u pogledu bezbjjednosti koju ima Severna Koreja. To uključuje okonačanje neprijateljskih odnosa, međusobni zalog da neće biti agresije i pokretanje razgovora o mirovnom sporazumu koji bi zamijenio trenutno primirje", rekao je ovaj zvaničnik.

On je dodao i da "dvije Koreje vode razgovore i o tripartitnoj deklaraciji o okonačanju Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine, ali još uvijek nema bilo kakvog dogovora o održavanju tripartitnog samita".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije