Svijet

Džonson: Ako Glazgov propadne, onda sve propada

Džonson: Ako Glazgov propadne, onda sve propada
Foto: Tanjug/AP | Džonson: Ako Glazgov propadne, onda sve propada

RIM - Britanski premijer Boris Džonson upozorio je danas da će globalni napori za borbu protiv klimatskih promjena, koji traju decenijama, propasti, ako pregovori na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26) u Glazgovu ne budu uspješni.

"Ako ćemo da spriječimo da COP26 bude neuspješan, onda to mora da se promjeni, i moram jasno da kažem da ako Glazgov propadne, onda cijela stvar propada", rekao je Džonson obraćajući se novinarima nakon samita Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta u Rimu.

On je, prije polaska za Glazgov, ocijenio da zemlje koje su najodgovornije za emisiju štetnih gasova kroz istoriju, ali i danas, "još ne rade svoj dio posla", prenosi Rojters.

Džonson je rekao da ako COP 26 ne rezultira stvarnim akcijama za borbu protiv klimatskih promjena, onda posljednji samit u Parizu neće biti upamćen kao trenutak kada je čovječanstvo otvorilo oči, već "kada je ustuknulo i okrenulo glavu", dodaje Bi-Bi-Si.

On je ocijenio da je postignut "neki uspjeh" tokom samita G20 u Rimu.

Džonson je rekao da su se sve zemlje koje su učestvovale na samitu dogovorile da okončaju finansijsku podršku međunarodnim projektima za sagorijevanje uglja bez upotrebe tehnologije za njegovo iskopavanje i skladištenje do kraja godine.

On je, međutim, priznao da su te obaveze koje su prihvaćene samo "kapi u okeanu koji se brzo zagrijeva".

"Trenutno su Pariski sporazum (iz 2015) i nada koju je donio samo parče papira, moramo da popunimo to parče papira stvarnim napretkom", poručio je Džonson.

Džonson je, na pitanje kolika je šansa da se postigne napredak sa oko 200 zemalja u Glazgovu, kada nije postignuto dovoljno napretka sa samo 20 država u Rimu, rekao da njegova nada zavisi od "volje, hrabrosti i liderstva svih u sobi" na COP26.

On je naglasio da građani na globalnom nivou, kao i druge vlade, traže akciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije