Svijet

Oland: Pozvati Asadovu vladu na odgovornost

Oland: Pozvati Asadovu vladu na odgovornost
Oland: Pozvati Asadovu vladu na odgovornost

LONDON/PARIZ - Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da će sirijski predsjednik Bašar al-Asad biti kriv za ratni zločin ako se dokaže da je njegova vlada odgovorna za napad hemijskim oružjem na provinciju Idlib koju u rukama drže pobunjenici.

"Bombardovanje sopstvenih civila hemijskim oružjem je neosporno ratni zločin i vlada mora biti pozvana na odgovornost", rekao je Džonson novinarima u Londonu, javlja Rojters.

Istovremeno, francuski predsjednik Fransoa Oland izrazio je bojazan da će sirijska vlada "još jednom poreći dokaze da je odgovorna za masakr" i pozvao podržavaoce Asadove vlade da razmisle o "ogromnim razmerama svoje političke, strateške i moralne odgovornosti", prenosi AFP.

Sumnja se da je sirijska vlada u napadu hemijskim oružjem ubila najmanje 58 osoba, među kojima 11 djece, ali je sirijski vojni izvor negirao da je vojska koristila takvo oružje.

Komisija UN saopšila je danas da istražuje navode o hemijskom napadu u Siriji, upozorivši da upotreba hemijskog oružja i namerno uzimanje na nišan medicinskih objekata predstavljaju ratni zločin, i da počinioci moraju biti identifikovani i pozvani na odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije