Svijet

Džonson obećava: Završićemo Brexit 31. oktobra

Džonson obećava: Završićemo Brexit 31. oktobra
Foto: Tanjug/AP | Džonson obećava: Završićemo Brexit 31. oktobra

LONDON - Novi lider Konzervativne partije Boris Džonson, koji će sutra od Tereze Mej preuzeti dužnost premijera Velike Britanije, obećao je da će završiti proces izlaska zemlje iz Evropske unije 31. oktobra.

On je to kazao u pobjedničkom govoru nakon objave da je na torijevskim unutarstranačkim izborima ubjedljivo porazio dosadašnjeg ministra spoljnih poslova Džeremnija Hanta, kojem je zahvalio na početku govora.

"Mi ćemo donijeti novu energiju zemlji. Mi ćemo završiti Brexit 31. oktobra i iskoristićemo sve mogućnosti koje će on donijeti", rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Brexit bez dogovora Brisela i Londona bio bi tragedija za obje strane i EU će se držati sporazuma o povlačenju Britanije, rekao je ranije danas zamjenik predsjednika Evropske komisije Frans Timermans.

Džonson, vodeće lice za istupanje Britanije iz EU tokom kampanje uoči referenduma 2016. godine, više puta je rekao da namjerava da ponovo pregovara o sporazumu o razlazu ili da izvede zemlju iz Unije bez dogovora do isteka roka 31. oktobra.

"Brexit bez dogovora, tvrdi Brexit, bio bi tragedija - za sve strane, ne samo za Veliku Britaniju. Svi ćemo patiti ako se to dogodi“, rekao je Timermans novinarima.

Džonson sutra kod kraljice

Današnji dan je posljednji radni dan na dužnosti premijera za Terezu Mej, koju će na toj funkciji sutra naslijediti bivši šef diplomatije Boris Džonson, prenio je BBC.

Tereza Mej će sutra otići u Bakingemsku palatu da preda svoju ostavku britanskoj kraljici Elizabeti II, a sat vremena posijle nje kod kraljice će doći Boris Džonson, koji će od nje i zvanično dobiti premijerski mandat, prenio je "Exspress".

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson izabran je za novog predsjednika Konzervativne partije, a samim tim i za novog premijera Velike Britanije.

POVEZANA VIJEST:

Boris Džonson novi premijer Velike Britanije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije