Svijet

Džonson ostao bez osam ministra

Džonson ostao bez osam ministra
Foto: Tanjug/AP arhiva | Džonson ostao bez osam ministra
Agencije

LONDON - U vladi britanskog premijera Borisa Džonsona pljušte ostavke. Još osam ministara i osam zvaničnika vlade podnijelo je ostavke.

Poslije ministara zdravlja i finansija Sadžida Džavida i Rišija Sunaka, ostavke su dali i britanski ministar za brigu o djeci i porodici Vil Kvins, a u srijedu popodne i ministar obrazovanja Aleks Burghart, ministar privrede Li Rouli, ministar kulture Džulija Lopez, ministar za lokalna pitanja Kemi Badenoh i ministar Nil O Brajan.

Ostavke su podnijeli i dvojica zvaničnika Ministarstva obrazovanja Robin Voker i Vil Kvins, dva savjetnika u Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu energetike, Laura Trot i Felisiti Bučan, sekretar iz Ministarstva pravde Viktorija Atkins, sekretar Džon Glen iz Ministarstva finansija, Džo Čerčil iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i Stjuart Endrju iz Ministarstva za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu.

Ove ostavke podnijete su uoči i tokom suočavanja Džonsona sa pitanjima poslanika u parlamentu.

Džavid i Sunak podnijeli su u utorak ostavke u razmaku od samo 10 minuta.

Ostavku je podnio i Bim Afolami, potpredsjednik Konzervativne partije.

Kako prenosi Reuters, ove ostavke su konačan udarac za premijera Borisa Džonsona, koji je pokušao da se izvini zbog najnovijeg skandala u vezi s optužbama za ranije nedolično seksualno ponašanje jednog od njegovih ministara.

Ostavke su uslijedile nakon što se Džonson izvinio, kako je rekao, za grešku, jer nije shvatio da je bivši ministar Kris Pinčer nepodoban za posao u Vladi nakon što su protiv njega podnesene optužbe za nedolično seksualno ponašanje.

Džavid i Sunak su ranije podržavali Džonsona tokom višemjesečnog skandala zbog ponašanja njegove administracije i izvještaja o zabavama u njegovoj kancelariji i rezidenciji tokom kovid19 karantina.

Džonson je rekao da planira da ostane na funkciji, uprkos ostavci ministara iz njegove vlade, kao i odlaska dijela osoblja. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije