Svijet

EK predložila 8. paket sankcija Rusiji s ciljem da "Kremlj plati"

EK predložila 8. paket sankcija Rusiji s ciljem da "Kremlj plati"
Foto: Tanjug | EK predložila 8. paket sankcija Rusiji s ciljem da "Kremlj plati"

BRISEL - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas prijedlog novog, 8. paketa sankcija protiv Ruske Federacije, s ciljem da "Kremlj plati" zbog sprovođenja referenduma u Ukrajini, koji je ona nazvala "lažnim glasanjem".

"Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju", rekla je Fon der Lajen novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje mjere zabrane uvoza ruskih proizvoda, koje bi trebalo da umanje prihod Rusiji za sedam milijardi evra.

Sankcije obuhvataju i zabranu izvoza ključnih tehnologija koje se koriste u vojsci, kao što su avionski proizvodi, elektronske komponente i specifične hemikalije supstance, saopštila je fon der Lajen.

Fon der Lajen navodi i da će paket sankcija postaviti pravnu osnovu za ograničenje cijene nafte i zabraniti građanima EU da budu u upravnim telima ruskih državnih kompanija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je danas međunarodnu zajednicu da ne prizna "lažne referendume", koji su održani na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom.

„Sprovođenjem nelegalnih referenduma, koje je organizovala Rusija, Kremlj slijedi isti scenario koji smo već vidjeli u Gruziji 2008. i na Krimu 2014. godine“, naveo je Borelj u saopštenju.

Visoki predstavnik dodaje da se radi o kršenju međunarodnog prava i principa Povelja Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Borelj je rekao da će Evropska unija dodati nova imena listi lica i entiteta koji su pod sankcijama.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije