Svijet

Pratite nas na Google news

EU: Britanija da dostavi prijedlog Brexita do 30. septembra

EU: Britanija da dostavi prijedlog Brexita do 30. septembra
Foto: Ilustracija | EU: Britanija da dostavi prijedlog Brexita do 30. septembra
Tanjug

PARIZ - Finski premijer Anti Rine upozorio je Veliku Britaniju da mora da izađe sa novim prijedlogom sporazuma o Brexitu do kraja mjeseca ili ga EU neće razmatrati.

Anti Rine, čija zemlja predsjedava EU, rekao je poslije sastanka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Parizu, da su se evropske zemlje saglasile da alternativna rješenja dogovora moraju biti pismeno proslijeđena do 30. septembra, prenosi AP.

Britanija planira da napusti EU 31. oktobra i premijer Boris Džonson je rekao da je posvećen postizanju sporazuma sa Briselom.

Kako navode francuski diplomatski izvori, poruka Londonu je da vrijeme ističe i da se ne može razgovarati o sporazumu za Brexit bez pripreme.

Kako saznaje Reuters iz diplomatskih izvora, evropski zvaničnici se nisu dogovorili da 30. septembar bude precizno određen kao dan za predaju predloga, ali navode da poslije toga Savjet EU neće imati vremena da donese obrazložene odluke na Samitu 17-18. oktobra.

Britanski glavni pregovarač za Brexit Stiven Barkli sastaće se sa evropskim zvaničnicima u petak u Briselu, saznaje Reuters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije