Svijet

EU: Produžene sankcije zbog upotrebe i razvoja hemijskog oružja

EU: Produžene sankcije zbog upotrebe i razvoja hemijskog oružja
Foto: Ilustracija | EU: Produžene sankcije zbog upotrebe i razvoja hemijskog oružja

LUKSEMBURG - Evropska unija produžila je sankcije pravnim licima i pojedincima koji su navodno umiješani u upotrebu i razvoj hemijskog oružja, saopšteno je iz pres-službe Evropskog savjeta.

U saopštenju se navodi da su sankcije produžene i za četvoro ruskih državljana koji su, navodno, povezani sa trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Solsberiju 4. marta prošle godine.

Među sankcionisanim licima nalazi se i nekoliko ljudi povezanih sa sirijskim vlastima i sa jednom sirijskom organizacijom, javio je TASS.

"Savjet je danas produžio restriktivne mjere za upotrebu i širenje hemijskog oružja do 16. oktobra 2020. godine. Ove sankcije odnose se na devet lica, od kojih je njih petoro povezano sa sirijskim vlastima, a četvoro sa napadom u Solsberiju", ističe se u saopštenju.

Iz Evropskog savjeta dodaju da su sankcije produžene Centru za naučne studije i istraživanje, koji je naveden kao ključno pravno lice sirijskih vlasti za razvoj hemijskog oružja.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine, kako pojedinaca tako i pravnih lica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije