Svijet

EU birokrate izglasale cenzuru interneta?

EU birokrate izglasale cenzuru interneta?
Foto: N.N. | EU birokrate izglasale cenzuru interneta?

BRISEL - Odbor za zakonodavstvo Evropskog parlamenta izglasao je novi zakon o autorskim pravima koji bi mogao uništiti internet kakav znamo.

Najsporniji dijelovi reforme autorskih prava su članovi 11 i 13. Iako su se mnogi protivili tim članovima, oni su izglasani sa 13 glasova "za", 12 "protiv" za član 11, te 15 glasova "za" i 10 "pro-tiv" za član 13.

Član 11 se bavi "pomoćnim autorskim pravima" i tzv. porezom na linkove, što znači da bilo koja stranica koja objavljuje isječke novinskog sadržaja online mora prvo dobiti licencu od izda-vača, sve do 20 godina nakon objave originalnog sadržaja. To se odnosi na društvene mreže poput Facebooka, Twittera i Reddita, koje s linkovima objavljuju i thumbnailove s fotografijama i sažecima.

Član 13 koji odgovornost za kontrolu korištenja autorskog sadržaja u potpunosti prebacuje na pojedine internetske stranice, uvodeći pritom ideju automatskog filtera sadržaja koji bi de fac-to zabranio korištenje popularnih memova po-put Grumpy cat, ali i citate s Wikipedije. Tako, primjera radi, stranice na koje korisnici uploada-ju fotografije moraju na zahtjev skenirati sve trenutne i buduće fotografije te provjeriti da li je došlo do kršenja autorskih prava. Isto će vrije-djeti i za muziku objavljenu bez autorskih prava na YouTubeu, što će znatno izmijeniti funkci-onisanje YouTubea. Član 13 ne predviđa pravne sankcije za probleme koji mogu nastati zbog gre-ške automatskih filtera.

Ova odluka ne znači automatski da je sve gotovo i da će novi zakon stupiti na snagu. Ona zapravo potvrđuje stav Evropskog parlamenta o reformi autorskih prava prije ulaska u završnu fazu za-konodavnog procesa. Protivnici toga mogu tražiti da se održi plenarna sjednica parlamenta na kojoj bi svih 751 parlamentarac glasao o zako-nu, a već je započeta kampanja kako bi se ta ple-narna sjednica održala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije