Svijet

Pratite nas na Google news

EU danas razmatra novi set sankcija protiv Rusije

EU danas razmatra novi set sankcija protiv Rusije
Foto: N.N. | EU danas razmatra novi set sankcija protiv Rusije
Tanjug

BRISEL - Šefovi diplomatije zemalja članica EU danas će razmatrati uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog.

Na sastanku će se, kako se očekuje, razgovarati o nekim ruskim zvaničnicima i odlučivati da li da im se restriktivne mjere uvode individualno ili da se uspostavi novi sistem restrikcija protiv kršenja ljudskih prava, ali malo je vjeorvatno da će se sankcije uvoditi za oligarhe bliske predsjedniku Putinu, kako je to zahtjevao Navaljni, prenosi AP.

"Jasno je da se Rusija konfrontirala sa EU", ocijenio je šef diplomatije EU Žozep Borel.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas apelovao je danas na svoje kolege iz EU da u Briselu odobre pripremu novog seta sankcija protiv Rusije.

"Zalažem se da se počne sa pripremom novih sankcija i da se poimence sankcionišu ruski zvaničnici. Istovremeno, moramo da nastavimo da razgovaramo o tome kako da održimo konstruktivni dijalog sa Rusijom iako su nam odnosi dostigli nizak nivo", poručio je Mas, prenosi Rojters.

Zvaničnici EU su najavili da će uvesti zabranu za ulazak na teritoriju EU i zamrznuti finansijska sredstva saveznicima predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije