Svijet

EU obustavila pregovore s Turskom

EU obustavila pregovore s Turskom
Foto: Ilustracija | EU obustavila pregovore s Turskom

BRISEL - EU je zbog nezakonitih aktivnosti Turske, bušenja u potrazi za gasom i naftom u blizi obala Kipra, odlučila da obustavi pregovore sa Ankarom o avioprevozu i do daljneg pauzira sastanke dijaloga EU-Turska na visokom političkom nivou.

Pretpristupna pomoć biće smanjena, a preispitaće se i kreditne aktivnosti Evropske investicione banke u Turskoj, odlučilo je Savjet EU.

"U svjetlu kontinuiranih i novih nezakonitih aktivnosti bušenja od strane Turske, Savjet EU odlučuje da obustavi pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o avio saobraćaju i da zasad ne održava Savjet za pridruživanje i druge sastanke dijaloga na visokom nivou između EU i Turske", navodi se u zaključcima poslije sastanka u Briselu.

Pored ovih mjera, ministri spoljnih poslova EU odobrili su i prijedlog Evropska komisije o smanjenju pretpristupne pomoći Turskoj za 2020. godinu i pozvali Evropsku investicijsku banku da preispita svoje kreditne aktivnosti u Turskoj.

Ministri spoljnih poslova EU izrazili su žaljenje što je uprkos brojnim poizvima Turska nastavila nelegalne aktivnosti u istočnom Mediteranu.

Ankara je, prema ocjeni šefova diplomatija zemalja članica EU, nastavila bušenja u potrazi za gasom i naftom zapadno od Kipra i pokrenula drugu operaciju bušenja sjeveroistočno od Kipra u okviru teritorijalnih voda te ostrvske države.

"Savjet upozorava na negativan uticaj koji takve nezakonite radnje imaju na čitav niz odnosa između EU i Turske. Savjet ponovo poziva Tursku da se uzdrži od takvih akcija, djeluje u duhu dobrosusjedstva i poštuje suverenitet i suverena prava Kipra u skladu s međunarodnim pravom", navodi se u zaključcima Savjeta EU.

Evropski ministri spoljnih poslova EU pozdravili su poziv Vlade Kipra da pregovara sa Turskom i naglasili bi razgraničenje ekskluzivnih ekonomskih zona i kontinentalnog pojasa trebalo rješavati kroz dijalog i pregovore uz puno poštovanje međunarodnog prava i u skladu sa principima dobrosusedskih odnosa.

"EU ostaje potpuno posvećena podršci naporima koje predvode UN u cilju stvaranja uslova za nastavak pregovora o sveobuhvatnom rješenju kiparskog problema. U tom smislu, Savjet podsjeća da je ključno da i Turska doprinosi takvom rješenju, uključujući njegove spoljne aspekte, a u skladu sa rezolucijama SB UN i principima EU”, zaključuje Savjet EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije