Svijet

EU odbila poziv Kine

EU odbila poziv Kine
Foto: N.N. | EU odbila poziv Kine

BRISEL - Ambasadori članica EU neće se odazvati na poziv kineskih vlasti da posjete region Sinđang, gdje Ujguri i druge muslimanske zajednice čine većinu populacije.

"Dok EU i članice EU u načelu pozdravljaju poziv, za svrsishodnost takve posjete neophodna je brižljiva priprema", rekao je portparol Delegacije EU u Kini.

On je kazao da su razgovori u toku i da se predloženi put od 27. do 29. marta neće dogoditi, ali da EU ostaje otvorena za buduće posjete, prenosi Rojters.

Sa druge strane, kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocjenjuje da su posjete diplomata i novinara Sinđangu u organizaciji kineske vlade bile veoma uspješne u pokazivanju istinite situacije u tom regionu.

Kina pojačava napore da odgovori na rastuće kritike Zapada i grupa za ljudska prava o kontroverznom progamu deradikalizacije u Sinđangu pretežno naseljenom muslimanima.

Kriitčari tvrde i da Kina organizuje pritvorske centre za Ujgure i druge muslimanske zajednice u Sinđangu, dok vlada navodi da su to centri za stručnu obuku i poručuje da je zajednička potreba da se spriječi ekstremizam i nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije