SP Qatar 2022.

Svijet

EU postrožio izdavanje viza ruskim građanima

EU postrožio izdavanje viza ruskim građanima
Foto: Flickr | EU postrožio izdavanje viza ruskim građanima
Nezavisne novine

BRISEL - Povećani nadzor kod izdavanja viza i strože granične kontrole omogućiće nam da se zaštitimo i očuvamo jedinstvo, rekao je Margaritis Shinas.

Evropska komisija u petak je pozvala granične službe i konzulate država članica da strože nadziru zahtjeve za ulaznim vizama ruskih građana, koji u velikom broju nastoje pobjeći iz zemlje nakon što je proglašena djelimična mobilizacija.

“Evropska unija jeste i uvijek će biti prostor azila. Ali ovo sad je prije svega sigurnosno pitanje - povećani nadzor kod izdavanja viza i strože granične kontrole omogućiće nam da se zaštitimo i očuvamo jedinstvo”, rekao je potpredsjednik Europske komisije Margaritis Shinas.

Komisija je na zahtjev država članica objavila ažurirane smjernice o postupku izdavanja viza i graničnim kontrolama za ruske građane na vanjskim granicama EU-a.

“Sigurnosna prijetnja je realna i EU će zaštititi sebe i naše građane”, rekla je povjerenica za unutrašnje poslove Jlva Džonson, ističući da je potreban zajednički pristup na vanjskim granicama EU-a prema ruskim građanima i kod izdavanja kratkoročnih viza.

“Istovremeno, Evropa neće zatvoriti svoja vrata onima kojima doista treba zaštita”, dodala je Johansson.

(Jutarnji List)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije