Svijet

EU zvanično usvojila novi paket mjera protiv Rusije

EU zvanično usvojila novi paket mjera protiv Rusije
Foto: Tanjug/AP arhiva | EU zvanično usvojila novi paket mjera protiv Rusije

​BRISEL - Savjet EU danas je i zvanično usvojio novi paket sankcija za koji se u Briselu ocjenjuje da će nametnuti "teške posljedice Rusiji" zbog njenih akcija u Ukrajini.

U saopštenju Savjeta EU navodi se da su usvojene i dvije mjere pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda koje će "doprinijeti jačanju sposobnosti i otpornosti ukrajinskih oružanih snaga u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i zaštiti civilnog stanovništva od tekuće vojne agresije".

"Mjere pomoći, ukupne vrijednosti pola miljarde evra finansiraće nabavku opreme i zaliha ukrajinskih oružanih snaga, uključućiujući - po prvi put - ubojitu opremu", navodi se u tesktu saopštenja.

Savjet EU je usvojio i odluku o tome da se na teritoriji EU uskrate dozvole za slijetanje, polijetanaje ili prelijetanje aviona kojim upravljaju ruski avio-prevoznici, uključujćii bilo koji registrovani avion u Rusiji ili neruski registrovani avion koji kontroliše rusko pravno ili fizičkog lice.

"Biće zabranjeno obavljanje transakcija sa Ruskom centralnom bankom ili bilo kojim pravnim licem, entitetom ili tijelom koje djeluje u ime ili po nalogu Ruske centralne banke", navode u Savjetu EU.

Savjet EU još jednom zahtijeva od Rusije da odmah prekine svoje vojne akcije, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cijele Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Istovremeno, Rusija i oružane formacije koje podržava Rusija se pozivaju da poštuju međunarodno humanitarno pravo i prekinu svoju kampanju dezinformacija i sajber napade.

"Upotrebi sile i prinudi za promjenu granica nema mjesta u 21. vijeku. Tenzije i sukobe treba rješavati isključivo dijalogom i diplomatijo", zaključuju u Savjetu EU.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije