Svijet

Egipat se sprema za veličanstvenu paradu prenosa mumija

Egipat se sprema za veličanstvenu paradu prenosa mumija
Foto: N.N. | Egipat se sprema za veličanstvenu paradu prenosa mumija

KAIRO - Ministarstvo turizma i antikviteta Egipta saopštilo je da će se veličanstvena parada prenosa mumija egipatskih faraona i kraljica održati u subotu, 3. aprila 2021. godine sa početkom u 19 časova.

Na ovoj ceremoniji biće preneseno 22 sarkofaga sa mumijama egipatskih faraona i kraljica iz Egipatskog muzeja na trgu Tahrir u Kairu u Veliki nacionalni muzej u Gizi (National Museum of Egyptian Civilization-NMEC)

Kako se očekuje, preko 400 televizijskih stanica će prenositi ovaj događaj koji se smatra za prvi takve vrste u svijetu.

Ovih 22 faraona su vladali u 17, 18, 19 i 20. dinastiji, a riječ je o 18 kraljeva i četiri kraljice, među kojima su kraljevi Ramzes II, Ramzes IX, Tutmozis III, Seti I, zatim kraljice Hatšepsut, Meritamen (supruga kralja Amenhotepa I), i kraljica Ahmose Nefertari (supruga kralja Ahmosa).

Kako se navodi u saopštenju egipatske ambasade u BiH, ceremonija će početi otvaranjem vrata Egipatskog muzeja na trgu Tahrir.

Mumije će se prevoziti u zlatnim kočijama, biće organizovani umjetnički nastupi duž ulica kojima će prolaziti faraoni, a čitav grad će biti ukrašen.

Takođe će biti organizovana i počasna paljba u čast faraona.

Sarkofage sa mumijama će dočekati predsjednik Egipta Abdel Al-Sisi u Velikom nacionalnom muzeju, a biće izloženi u dvorani "Dolina kraljeva".

Ministar turizma i antikviteta Khaled El-Anani izjavio je da Egipat želi da svijet vidi ljepotu egipatske civilizacije.

Svi zainteresovani mogu pratiti događaj na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije