Svijet

Eksplozija nasilja u Americi: Djeca ne smiju da se igraju napolju

Eksplozija nasilja u Americi: Djeca ne smiju da se igraju napolju
Foto: Tanjug/AP | Eksplozija nasilja u Americi: Djeca ne smiju da se igraju napolju

Šestoro djece mlađe od 17 godina ubijeno je samo u Njujorku od početka godine u vatrenim obračunima. Broj ubistava raste u velikim američkim gradovima, među žrtvama su i najmlađi, a roditelji se žale da djeca više ne smiju da se igraju napolju da ne bi bila ubijena u vatrenim obračunima.

Devetogodišnji Džanari Riks igrao se sa drugovima na igračištu u Čikagu prošle nedjelje kada ga je u grudi pogodio metak ispaljen u vatrenom obračunu. Mali Džanari, odličan đak i dijete iz primjerne porodice, preminuo je ubrzo u bolnici.

Slično se dogodilo i sa jednogodišnjim Dejvelom Gardnerom u Bruklinu u Njujorku. Dječak je sjedio u kolicima kada ga je u stomak pogodio metak koji su ispalila dvojica učesnika pucnjave, a mališan je preminuo od posljedica ranjavanja.

Žrtva vatrenog obračuna bio je i sedmogodišnji Zamar Džons u Filadelfiji, koji je ubijen dok se igrao u svom dvorištu, piše Foks njuz.

Ovo su samo neki od primjera djece koja su u posljednje vrijeme ubijena u nasilju u Americi, gdje je sve više vatrenih obračuna i upotrebe oružja. Svima je zajedničko što su potpuno nevine žrtve koje su izgubile život samo što su bile napolju u trenutku kada se dogodila pucnjava s kojom ni oni ni njihovi roditelji nemaju nikakve veze.

Ovo ljeto posebno je nasilno u Sjedinjenim Državama, bilježe policijske statistike. Kao da Americi nije bila dovoljna pandemija virusa korona i masovni nasilni protesti započeti poslije ubistva Džordža Flojda, već su i djeca i tinejdžeri postali žrtve vatrenih obračuna.

Kako je objavila njujorška policija, od početka godine ubijeno je šestoro djece mlađe od 17 godina, dok je u gradu zabilježeno čak 237 ubistava, daleko više od 181 u istom periodu prošle godine.

"Porast broja ubistava djece koji vidimo, blisko je povezan s povećanjem broja oružja na ulicama. Čak su i oni koji učestvuju u pucnjavama sve mlađi, nisu previše vični oružju, pa otuda i veliki broj slučajnih žrtava", rekao je Ričard Rozenfeld, profesor kriminologije na Univerzitetu Misuri.

Koliko su nasilje i kriminal eksplodirali na ulicama američkih gradova, govore i podaci da je u Njujorku do kraja jula zabilježeno 777 pucnjava, više nego cijele prošle godine.

Najsmrtonosnija godina u istoriji Čikaga

U Čikagu je do kraja jula zabilježeno 440 ubistava, što je najsmrtonosnija godina u istoriji grada. U tom gradu je od početka godine do 20. juna ubijeno petoro djece mlađe od 11 godina, dok je među žrtvama ubistava više od 32 djece mlađe od 17 godina, pokazuju podaci Arhive oružanog nasilja, organizacije koja se bavi praćenjem kriminala vezanog za oružje.

Prema podacima te organizacije, do sada je u 2020. ubijeno 76 djece mlađe od 11 godina širom SAD. Ubistva se uglavnom događaju u velikim i gradovima srednje veličine.

I Filadelfija bilježi veliki rast ubistava, čak 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu. U 2020. zabilježeno je 257 ubistava, dok je taj broj u istom periodu prošle godine bio 192. Samo od početka maja u tom gradu ubijeno je troje djece mlađe od 17 godina, podaci su lokalne policije.

Kejša Lens Botoms, gradonačelnica Atlante, gdje je nedavno ubijena osmogodišnja djevojčica, nazvala je ovakve događaje "povratkom Divljeg zapada koji moraju biti zaustavljeni".

Djeca više ne smiju da se igraju napolju

Mnogi analitičari smatraju da je porast kriminala usko povezan s nasilnim demonstracijama koje se događaju u pojedinim američkim gradovima, gdje policija nema dovoljno ljudi da se bavi i protestima i kriminalom.

Hapšenja počinilaca ubistava neće riješiti problem, smatra Ričard Aborn, predsjednik Građanske komisije protiv kriminala Njujorka, nevladine organizacije koja se bori za smanjenje kriminala.

"Policija mora da uradi što više kako bi sklonila ilegalno oružje sa ulica i ti slučajevi moraju da budu procesuirani veoma, veoma brzo. Kada mladi počine krivična djela, ako ne djelujete brzo, oni ne shvate poruku. Brzina je mnogo važnija od stroge kazne", kaže on.

Majkl Fledžer, katolički sveštenik i humanitarac iz Čikaga, rekao je da mnogi kriminalci pucaju, ne mareći gdje će meci završiti, da li će to biti oni na koje zaista pucaju ili nevina djeca.

Kako kaže, u njegovoj zajednici mnogi roditelji više ne dozvoljavaju djeci da izlaze napolje da bi se igrali, plašeći se da bi mogli da postanu žrtve vatrenih obračuna.

"Jedna baka mi je ispričala kako ne pušta svoje unučiće da sjede u dijelu kuće do ulice, kako ih ne bi pogodio metak kroz prozor", ispričao je sveštenik.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije