Svijet

El Čapu potvrđen doživotni zatvor

El Čapu potvrđen doživotni zatvor
Foto: ABC7 Chicago/Arhiva | El Čapu potvrđen doživotni zatvor

Presudu za ozloglašenog meksičkog narko-bosa Hoakina El Čapa Guzmana potvrdio je danas američki žalbeni sud uz pohvalu prvostepenom sudiji za vođenje predmeta koji je privukao pažnju međunarodne zajednice.

Odlukom Drugog okružnog apelacionog suda SAD na Menhetnu odbačene su tvrdnje da je sudija Brajan Kogan odlučivao dozvoljavajući poroti da sasluša pogrešne dokaze na suđenju Guzmanu 2019, prenosi AP.

Kogan je "tromjesečno suđenje vodio marljivo i pravično, nakon što je izdao niz pomno osmišljenih pretpretresnih odluka", zaključuje se u odluci sudskog vijeća apelacionog suda.

U žalbi na osuđujuću presudu El Čapovi advokati su naveli da su neki porotnici kršili naredbu da ne čitaju vijesti i objave na društvenim mrežama o El Čapu i suđenju, kao i o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv njega koje su bile isključene iz ovog predmeta, i da je sudija Kogan pogriješio što nije naredio saslušanje o tim izvještajima.

"Presuda izgleda kao da je donijeta i napisana prije nego što je rasprava uopšte i otpočela. Kako ovdje može postojati pravda kada je porota bila izložena pogrešnim tvrdnjama protiv Guzmana koje nisu bile dio optužnice", naveo je u izjavi danas Džefri Litman, jedan od Guzmanovih advokata.

Meksički narko-bos El Čapo proglašen je krivim po svih deset tačaka optužnice za vođenje kriminalne organizacije koja je prokrijumčarila tone droge u SAD, zbog čega je 2019. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

(Euronews.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije