Svijet

Električara slovo "Z" udarilo po džepu

Električara slovo "Z" udarilo po džepu
Foto: Unsplash / Ilustrativna fotografija | Električara slovo "Z" udarilo po džepu
Nezavisne novine

VISBADEN - Muškarac iz Visbadena, koji je zaposlen kao električar u jednoj kompaniji u saveznoj državi Hesen, došao je na posao u crnoj majici s velikim printom slova "Z". I skupo je za to platio.

Slovo "Z" koje se nakon februara 2022. prvo počelo pojavljivati ​​na vojnim vozilima ruske vojske u Ukrajini, zatim kao i na brojnim plakatima i propagandnim materijalima širom Rusije kojima su iskazivali podršku svojim jedincima u susjednoj državi, koja je više od godinu dana poprište krvavih sukoba.

Upotreba ovog slova kao simbola vojne agresije zabranjena je u javnosti u mnogim drugim zemljama, uključujući Njemačku.

Kako je pojasnila okružni sudija Karina Štajnhauzer, inače nema presude višeg suda o ovoj temi, pa se za sada u okrugu Visbaden smatra da se isticanje slova "Z "u javnosti tretira kao krivično djelo, budući da  se prema krivičnom zakonu radi o prekršaju iz zakona o javnom redu i miru.

Prema dogovoru između tužilaštva i odbrane, nije bilo daljeg sudskog postupka jer je prekršitelj pristao da plati kaznu, piše "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

On će morati da plati 1.500 evra, a novac će ići neprofitnoj organizaciji "Deutschland hilft" koja, između ostalog, pomaže Ukrajincima.

Na sudu je optuženi, koji ima ruske korijene i živi u Njemačkoj od 1992. godine te ima njemačko državljanstvo, objasnio da mu je majicu kupio prijatelj iz Rusije. Rekao je da ju je nosio na posao u znak protesta jer je njegov poslodavac istakauo ukrajinsku zastavu na zgradu firme.

Na sudu je izjavio da je informacije o tome šta se događa u Ukrajini dobio iz ruskih medija, zbog čega vjeruje da su vlast u Ukrajini preuzeli nacisti. Rekao je da nije shvatao da je prekršio zakon noseći majicu koja simboliše podršku ruskoj vojsci. Naveo je da žali ne samo zbog izbora odjeće, već i zbog izbora medija na koje se oslonio za informacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije