Svijet

Emirati će 2022. godine dobiti prvu sinagogu

Emirati će 2022. godine dobiti prvu sinagogu
Foto: Pixabay | Emirati će 2022. godine dobiti prvu sinagogu

ABU DABI - Izgradnja prve službene sinagoge u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) započeće naredne godine, a biće završena 2022, prenose strani mediji.

Sinagoga će biti dio multikonfesionalnog kompleksa Abrahamska porodična kuća u Abu Dabiju. U kompleksu će se nalaziti i džamija i crkva, a bitće završen 2022. godine.

Ta izgradnja najavljena je u februaru, tokom posjete pape Franje Emiratima, što je bilo prvo putovanje čelnika Vatikana na Arapsko poluostrvo.

Muslimanski Emirati promovišu se kao centar tolerancije i tvrde da podržavaju vjerske slobode i kulturne različitosti. Ali, tamošnja vlada ne dopušta neslaganje sa svojim vođstvom, a grupe za zaštitu ljudskih prava je osuđuju zbog pritvaranja aktivista.

Iako će sinagoga biti prva u Emiratima, u toj državi postoji manja jevrejska zajednica koja za bogosluženje koristi kuću u Dubaiju. U zemlji postoje i hrišćanske crkve, hinduistički hram i hram sika.

UAE ima dosta inostranih radnika, a među njima je najviše Indijaca. Takođe, indijska ambasada u Abu Dabiju tvrdi kako u Emiratima živi oko 2,6 miliona Indijaca, što čini oko 30 odsto stanovništva.

UAE nema diplomatske odnose s Izraelom iako su izraelski političari više puta posjetili državu kako bi prisustvovali međunarodnim događajima.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije