Svijet

Englezi divljaju tokom Mundijala: Porodično nasilje u prastu zbog fudbala

Englezi divljaju tokom Mundijala: Porodično nasilje u prastu zbog fudbala
Foto: Tanjug | Englezi divljaju tokom Mundijala: Porodično nasilje u prastu zbog fudbala

Porodično nasilje u Engleskoj povećano je tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, a stručnjaci očekuju da će te brojke biti još veće nakon poraza od Hrvatske reprezentacije u polufinalu.

Vodeće britansko udruženje za pomoć ženama žrtvama nasilja navodi da je njihov centar u julu primio najmanje 3.500 prijava za porodično nasilje, što je za 600 više od prosjeka. 

Broj žrtava koje je policija prijavila Nacionalnom centru za porodično nasilje povećan je za petinu ovoga mjeseca, tokom kojeg je engleska reprezentacija ostvarila najveći uspjeh na svjetskim prvenstvima u posljednjih 28 godina. 

Policija i aktivisti upozoravali su na takav razvoj događaja uoči Mundijala pošto statistika pokazuje da porodično nasilje raste dok igra engleska reprezentacija. 

Do sada, najpreciznije istraživanje veze Svjetskog fudbalskog prvenstva i porodičnog nasilja pokazuje da su incidenti u Lankašajeru, na sjeveru Engleske, povećani za 38 odsto kada je engleska reprezentacija izgubila, a 26 odsto kada je dobila utakmicu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije