Svijet

Pratite nas na Google news

Epilog venecuelanske propale pobune: Pet mrtvih, 233 uhapšenih

Epilog venecuelanske propale pobune: Pet mrtvih, 233 uhapšenih
Foto: Tanjug/AP | Epilog venecuelanske propale pobune: Pet mrtvih, 233 uhapšenih
N.N.

KARAKAS -- U prošlonedjeljnim uličnim sukobima u Venecueli tokom protesta započetih pozivom Gvaida vojsci da se okrene protiv vlade, pet ljudi poginulo, 233 uhapšeno.

"Svi ti slučajevi su predmet istrage", rekao je državni tužilac Tarek Vilijam Sab.

Velike demonstracije su održane u utorak i srijedu pošto je Gvaido, predsjednik parlamenta koji se u januaru na mitingu proglasio za predsjednika države, pozvao vojsku na pobunu protiv predsjednika Nikolasa Madura. Gvaido se u utorak u zoru pojavio blizu vojne baze u Karakasu i rekao da ima podršku grupe vojnika.

Pobuna ipak nije uspjela. Maduro je to veče objavio da su pučisti poraženi i obećao da će kazniti "izdajnike", a generalštab mu je izrazio lojalnost kao šefu države.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije