Svijet

Erdoan: Cilj obim trgovinske razmjene s Rusijom 100 milijardi dolara

Erdoan: Cilj obim trgovinske razmjene s Rusijom 100 milijardi dolara
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Cilj obim trgovinske razmjene s Rusijom 100 milijardi dolara

MOSKVA - Predsjednik Republike Turske Redžep Taip Erdoan kazao je kako je cilj obim trgovinske razmjene s Rusijom povećati na 100 milijardi dolara.

Nakon sastanka Erdoana s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, u Kremlju je održan i sastanak delegacija.

Erdoan je istakao da je sretan što se u Rusiji nalazi povodom osmog sastanka Tursko-ruskog vijeća visoke saradnje (UDIK) i zahvalio ruskom kolegi na gostoprimstvu, javlja agencija Anadolija.

Turski predsjednik je pojasnio kako se nakon sedmog sastanka UDIK-a različitim povodima sastao s Putinom, te da su i ministri i drugi zvaničnici dvije zemlje bili u kontaktu.

Podsjetio je kako su postavljeni temelji nuklearne elektrane Akuiu i da je završen podvodni dio kraka gasovoda Turski tok.

"Planiramo krajem ove godine završiti kopneni dio gasovoda Turski tok. Prošle godine u našoj zemlji smo ugostili šest miliona ruskih državljana i time postavili novi rekord, a Rusija je prva u turizmu. Naši preduzetnici su nastavili svoje aktivnosti u Rusiji i trenutno u Rusiji imamo oko 1.300 preduzetnika, pojasnio je Erdoan.

Istakao je kako je na sastanku s Putinom razgovarao o regionalnim i međunarodnim temama.

"Naš cilj je da obim trgovinske razmjene dosegne 100 milijardi dolara. Trebamo analizirati postojeće stanje i fokusirati se na nove ciljeve. Nastavićemo naše aktivnosti na svim poljima, bilo vojnim, ekonomskim, trgovinskim ili kulturnim", rekao je Erdoan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije