Svijet

Erdoan: Deset zapadnih ambasadora "persone non grata"

Erdoan: Deset zapadnih ambasadora "persone non grata"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Erdoan: Deset zapadnih ambasadora "persone non grata"
Tanjug

ISTANBUL - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan naložio je Ministarstvu spoljnih poslova da 10 ambasadora iz zapadnih zemalja proglasi "personama non grata", zbog pozivanja na oslobođenje filantropa Osmana Kavale.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je da je finansirao proteste 2013. i učestvovao u pokušaju puča 2016. godine.

Ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država pozvali su u zajedničkom saopštenju 18. oktobra da se hitno riješi slučaj Kavale.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske ocijenilo je da je saopštenje neodgovorno i pozvalo ih je na razgovor, prenosi Rojters.

"Dao sam neophodan nalog našem ministru spoljnih poslova i rekao šta treba da se uradi: ovih 10 ambasadora mora odmah biti proglašeno personama non grata. To ćete riješiti po hitnom postupku", rekao je Erdoan u obraćanju u gradu Eskišehir.

Kavala je prošle godine oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena sa optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije