Svijet

Erdoan: Idlib, Sirija i izbjeglička kriza ispit volje i liderstva za EU

Erdoan: Idlib, Sirija i izbjeglička kriza ispit volje i liderstva za EU
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Idlib, Sirija i izbjeglička kriza ispit volje i liderstva za EU

ANKARA - Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio kako Grčka mora biti svjesna činjenice da način njihovog postupanja prema azilantima na granici predstavlja čin ubijanja.

Erdoan, koji je juče boravio u posjeti Briselu, na povratku u Tursku odgovarao je na pitanja novinara, a jedna od tema koju je prokomentarisao bilo je pitanje Idliba.

"Idlib, Sirija i izbjeglička kriza su ispit volje i liderstva za Evropsku uniju", rekao je Erdoan, dodajući kako je njegova zemlja platila visoku cijelu u Idlibu kako bi osigurala primirje i stavila civile pod zaštitu. Prema njegovim riječima, vrijeme je da i EU obaviti svoj dio posla.

"Čelnici EU su prihvatili da je Turska ispunila svoje obaveze, ali isto tako i da se EU kreće sporo", rekao je Erdoan, te nastavio: "Možemo započeti jedan novi proces s EU. Mi smo na tom planu poduzeli niz koraka i to ćemo nastaviti činiti i u budućnosti.

Govoreći o postupanju Grčke prema azilantima na granici s Turskom. Erdoan je podvukao kako Grčka treba biti svjesna da je takvo postupanje prema azilantima na granici predstavlja čin ubijanja, te da će za to trebati polagati račune.

"Moj prijedlog Grčkoj je da otvori svoje granice. Ti ljudi se neće zadržati u Grčkoj, neka nastave put prema drugim zemljama Evrope", poručio je Erdoan.

U vezi s primirjem u Sriji, Erdoan je kazao da iako je riječ o privremenom primirju, ono traje već četiri dana.

"Moja je želja da se tako nastavi i pretvori u trajni prekid vatre", poručio je Erdoan.

Podsjetio je kako će se 17. marta u Istanbulu sastati s njemačkom kancelarkom Anegelom Merkel i francuskim liderom Emanuelom Makronom. Erdoan je kazao kako je moguće da bude prisutan i britanski premijer Boris Džonson, ali ako ne dođe onda će sastanak biti održan kao trilaterala.

Komentarišući i aktuelnu situaciju oko virusa korona, Erdoan je podsjetio kako je virus dosad zabilježen u 114 zemalja svijeta. Činjenica, kako je rekao, da virusa još uvijek nema u Turskoj, pokazuje koliko su ispravne mjere bile koje je pravovremeno poduzela njegova zemlja.

"Napravili smo kvalitetnu infrastrukturu za virus korona. O našim zdravstvenim ustanovama ionako nema potrebe govoriti", rekao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije