Svijet

Erdoan: Naredba za ubistvo novinara stigla sa vrha

Erdoan: Naredba za ubistvo novinara stigla sa vrha
Foto: Arhiva | Erdoan: Naredba za ubistvo novinara stigla sa vrha

ANKARA - Naredba da se ubije novinar Džamal Kašogi stigla je sa "najvišeg nivoa" saudijske vlasti, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan u tekstu za "Washington post".

"Ja ne vjerujem nijednu sekundu da je kralj Salman, čuvar svetih džamija, naredio ubistvo Kašogija", napisao je Erdoan, dodajući da nema razloga da vjeruje da ubistvo odražava zvaničnu politiku Rijada.

On je podsjetio da prošlo mjesec dana od ubistva i da i dalje nema tijela. "On barem zaslužuje sahranu u skladu sa muslimanskim običajima", napisao je Erdoan, dodajući da i pored dobrih odnosa Turske i Saudijske Arabije Ankara ne može da se pravi da ne vidi da se dogodilo planirano ubistvo.

On je rekao da ubistvo Kašogija predstavlja jasno kršenje Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

"Ukoliko počinioci ne budu kažnjeni to će stvoriti veoma opasan presedan", napisao je Erdoan, dodajući da je Turska posebno zabrinuta činjenicom da Rijad nije preduzeo mjere protiv saudijskog generalnog konzula, koji je lagao medijima i koji je pobjegao iz Turske.

Danas ranije, savjetnik turskog predsjednika Jasin Aktaj, rekao je da vjeruje da je tijelo Kašogija rastvoreno u kiselini nakon što je isječeno na komade.

Kašogi je ubijen po ulasku u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra.

Do sada nije pružen nijedan forenzički u prilog tvrdnji da je njegovo tijelo rastvoreno u kiselini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije