Svijet

Erdoan: Nikada nećemo ostaviti naše građane

Erdoan: Nikada nećemo ostaviti naše građane
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Nikada nećemo ostaviti naše građane

KAHRAMANMARAŠ – Turski predsjednik Reždep Erdoan boravi u Kahramanmarašu, gdje su bili epicentri dva razorna zemljotresa koji su u ponedjeljak 6. februara pogodili deset provincija u jugoistočnoj Turskoj.

Lider Turske poručio je da će država kao i do sada učiniti sve da pomogne svojim građanima, a da je donesena odluka da će svaka porodica dobiti finansijsku pomoć.

"Nikada nećemo ostaviti naše građane. To vam garantujem. A dogovorili smo da će biti obezbijeđeno po 10.000 lira za svaku porodicu. To je plan za sada", kazao je Erdoan.

"Najmanje 8.574 osobe su izgubile život, a povrijeđeno je više od 49.313. Takođe, više od 6.000 zgrada je srušeno. Moji građani, moja zemlja su u ovoj teškoj  situaciji pokazali stprljenje. Mobilisali smo sve. AFAD upravlja situacijom. Nastavićemo da radimo po istom", rekao je Erdoan.

Turski ministri trenutno su u svim regijama, naveo je on, te dodao da se nastavlja potraga za nestalim građanima.

"Uklanjanju se porušene zgrade, traže se povrijeđeni i nestali. Baš kao što smo radili i u ranijim nacionalnim katastofama, i sada radimo isto. Cilj nam je da u deset pogođenih gradova, gdje smo doživjeli katastrofu za godinu dana sprovesti masovnu gradnju stambenih objekata", naveo je predsjednik Turske.

Takođe, on je poručio da će svi građani koji se ne osjećaju bezbjedno u ugroženim područjima, biti evakuisani u Antaliju, Alanju i Mersin.

"Pričali smo i rukovodstvom hotela u tim provincijama. Naši građani koji su voljni da idu tamo biće premješteni odmah u te hotele. Imamo dovoljno kapaciteta. Objezbijedićemo im hranu i sve ostalo u tim hotelima. Radićemo još više", rekao je Erdoan.

Istakao je i da i dalje postoje problemi prilikom dopremanja goriva na ugrožena područja, ali da se i to prevazilazi.

"Mnogi proizvodi će biti transpotrovani u gradove, poput pomoći, ćebadi i drugih paketa za ljude koji su smješteni u šatorima", naglasio je Erdoan, te poručio građanima i medijima da ne daju nikakve šanse provokatorima koji žele da na loš način iskoriste ovu situaciju.

"Ovo je vrijeme kada moramo biti zajedno i to ćemo uraditi. Ministar finasija je rekao da je dio budžeta već prebačen kao pomoć", naveo je Erdoan.

Turski predsjednik posjetiće i Pazarčik, mjesto prvog epicentra, kao i Hataj, koji je najviše pogođen razornim potresom.

Podsjetimo, Erdoan je juče rekao da će u pogođenim područjima biti na snazi vanredno stanje u trajanju od tri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije