Svijet

Pratite nas na Google news

Erdoan: Svaki napad na nas rezultovaće visokom cijenom

Erdoan: Svaki napad na nas rezultovaće visokom cijenom
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Svaki napad na nas rezultovaće visokom cijenom
Tanjug

ANKARA - Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da će svaki napad na turski brod koji istražuje naftu i gas u spornim vodama Sredozemnog mora rezultovati visokom cijenom.

On je sugerisao da je Turska već postupila po tom upozorenju.

"Rekli smo da će ako napadnu naš Oruč Reis platiti visoku cijenu, a oni su danas dobili svoj prvi odgovor", rekao je Erdoan u govoru u Ankari bez iznošenja detalja, prenio je Rojters.

Brod Oruč Reis krenuo je u ponedjeljak uz vojnu pratnju u istraživačke vode između Krita i Kipra.

Kao odgovor na to, francuski predsjednik Emanuel Makron je rekao da će Francuska povećati vojno prisustvo u regionu i pozvao Ankaru da zaustavi svoj istraživački posao.

Francuske i grčke snage održale su danas nedaleko od Krita vojne vježbe.

Ministri spoljnih poslova EU, koji su već uveli sankcije dvojici turskih energetskih rukovodilaca u vezi s turskim operacijama u istočnom dijelu Sredozemnog mora, razgovaraće sutra o situaciji.

Erdoan je danas telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom evropskog Savjeta Šarlom Mišelom.

Tokom razgovora sa Mišelom, Erdoan je ponovio svoju posvećenost odbrani prava Turske protiv pokušaja njenog nepoštovanja, navela je Erdoanova kancelarija.

I Turska i Grčka su ove nedjelje saopštile da žele da riješe spor oko međusobnih pomorskih zahtjeva, ali su istakle da će štititi svoje interese okrivljujući drugu stranu za konflikt.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije