Svijet

Erdoan: Turska će svoje interese braniti i silom

Erdoan: Turska će svoje interese braniti i silom
Foto: N.N. | Erdoan: Turska će svoje interese braniti i silom

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je da će njegova zemlja po svaku cijenu braniti svoje nacionalne interese, kako kroz dijalog i diplomatiju, ali i, ako to bude potrebno, upotrebom sile.

Kako je javila agencija Anadolija, Erdoan je juče na sastanku u Ankari s turskim ambasadorima rekao da od SAD očekuje određen konkretne korake bilo da je riječ o izručenju čelnika organizacije Fetulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD a koga Ankara optužuje za organizaciju neuspjelog vojnog puča, bilo o prekidu snabdjevanja oružjem, kako je rekao, kurdskih terorista.

Kada je riječ o raketnom sistemu S-400 koji Turska nabavlja od Rusije, on je istakao kako nema konkretnih dokaza da taj sistem šteti NATO-u ili programu borbenih aviona F-35.

"Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kada to bude potrebno dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile. Nekada i prinudnim alatima diplomatije, ali kada to bude potrebno i primjenom stvarne sile", poručio je Erdoan.

Osvrnuvši se na odnose Turske i EU, on je ocjenio da "ako EU želi da postane globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku".

"Članstvo Turske (u EU) ne sme biti žrtva volje nekoliko zemalja", (koje se tome protive), istakao je turski predsjednik.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije