Svijet

Erdoan: Turska ima važnu ulogu u misijama NATO-a u BiH

Erdoan: Turska ima važnu ulogu u misijama NATO-a u BiH
Foto: Anadolija | Erdoan: Turska ima važnu ulogu u misijama NATO-a u BiH
Anadolija

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan je izjavio da odnosi koje je Turska razvila sa drugim zemljama i regijama nisu alternativa nečemu nego se međusobno nadopunjuju.

U obraćanju na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća i Mediteranskog dijaloga u Ankari, koji slavi 25. godišnjicu osnivanja, Erdoan je poručio da je Turska, kao i u doba Hladnog rata, i danas zemlja koja pruža najširi doprinos NATO-u te koja snažno djeluje u saradnji sa svojim saveznicima.

Naglasio je da Turska ima važnu ulogu u misijama NATO-a u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Avganistanu u pogledu izgradnje mira.

Istakao je da će njegova zemlja nastaviti štiti svoju poziciju unutar NATO-a te da će i dalje poduzimati korake koje nalažu njeni nacionalni interesi kao i regionalna sigurnost i stabilnost.

"Stoga, nikako ne odobravamo da se šire rasprave o nekim aktuelnim pitanjima kao što je sistem S-400 koje svakako potpada u suvereno pravo Turske", rekao je Erdoan.

Podsjetio je da Turska nastavlja pružati svoj doprinos u pogledu očuvanja sigurnosti i stabilnost na euroatlantskom geografskom prostoru te da u istoj mjeri pridaje značaj očuvanju miru i u mediteranskom bazenu.

"Vjerujem da ćemo i dalje jačati NATO u svijetu, koji je sve nestabilniji, fokusirajući se na naše srednjoročne i dugoročne interese umjesto na kratkoročne zamisli", kazao je Erdoan.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

Nezavisna Srpska

Kada kupiš Ruski S-400 slijedi ti noga iz nato saveza majmune turski ,ameri i nijemci su se vec izmjestili iz turske a isto su nsjavili i ostali nato fasisti. F-35 ti je blokiran a ako umjesto njihkupiš Ruski Sukhoj biće to definitivni otkaz iz nato. Putin je strateg i Kralj nad Kraljevima i nisu ga dzaba predvidjeli svi od Nostradamusa pa do nane Šefike iz Ilidze.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije