Svijet

Erdoan: Vratićemo u Siriju tri miliona izbjeglica

Erdoan: Vratićemo u Siriju tri miliona izbjeglica
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Vratićemo u Siriju tri miliona izbjeglica

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će iz njegove zemlje u Siriju biti prebačeno tri miliona izbjeglica u dvije faze.

Kako je rekao, u prvoj fazi u Siriju će biti prebačeno oko milion sirijskih izbjeglica, dok će u drugoj fazi to obuhvatiti još dva miliona ljudi.

"Daj Bože da u kratkom vremenu osiguramo bezbjednost teritorije od naše granice do Iraka, da u prvoj fazi brebacimo milion ljudi, a u drugoj još dva", istakao je.

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu operaciju "Izvor mira" na sjeveru Sirije sa ciljem da se spriječi stvaranje takozvanog terorističkog koridora na sirijsko-turskoj granici.

Prema posljednjim navodima turskog Ministarstva odbrane, tokom operacije do sada je likvidirano 595 pripadnika kurdskih vojnih grupacija,  piše (Sputnjik).

Držimo 1.000 kvadratnih kilometara duž granice

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da turske trupe i savezničke sirijske opozicione snage sada drže oko 1.000 kvadratnih kilometara teritorije na sjeveroistoku Sirije.

Erdoan je to rekao u prestonici Azerbejdžana, Bakuu, tokom sastanka naroda koji govore turski jezik, gdje je pozvao na "snažnu solidarnost za tursku invaziju u Siriji".

Prema njegovim riječima, Turska je od jutros "oslobodila površinu od oko 1.000 kvadratnih kilometara" od kurdskih grupa koje smatra teroristima, prenosi AP.

Erdoan je rekao da su snage koje su predvodile Turske imale za cilj da zauzmu pogranično područje do iračke granice.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije