Svijet

Erdoan izgubio Ankaru, u Istanbulu i jedni i drugi objavili pobjedu

Erdoan izgubio Ankaru, u Istanbulu i jedni i drugi objavili pobjedu
Foto: Tanjug/AP | Erdoan izgubio Ankaru, u Istanbulu i jedni i drugi objavili pobjedu

ANKARA - Redžep Tajip Erdoan i koalicija predvođena njegovom AK Partijom zadobili su snažan udarac izgubivši političku kontrolu nad glavnim gradom Turske u turskim lokalnim izborima. Da sve po njega bude još gore, ljevičarska Republikanska narodna partija tvrdi da je odnijela pobjedu i u Istanbulu.

Lokalni izbori u Turskoj održani su u nedjelju, a Erdoanova partija, iako je zadobila najveći broj lokalnih zajednica, zabilježila je prvi značajan pad popularnosti i to u dva najvažnija grada u državi, piše BBC.

Lokalni izbori su došli u vrijeme ekonomskog slabljenja Turske nakon višegodišnje ekspanzije privredne moći. Zato su izbori viđeni i kao referendum o Erdoanovoj vlasti u ovoj evroazijskoj zemlji.

Erdoan je svjestan značaja gubitka glavnog grada te je izjavio kako će u budućnosti nadomjestiti greške koje su do toga dovele.

Kao što smo rekli, Ankaru je osvojila Republikanska narodna partija i njen predstavnik Mansur Javas. Zanimljivo je u Istanbulu gdje su pobjedu proglasili i Erdoanova AK PArtija i Republikanska narodna partija.

Republikanci su osvojili Izmir, najzapadnije lokalne zajednice, kao i turističke centre uz obalu Mediterana. Sa druge strane, to je i očekivani rezultat za spomenute dijelove zemlje.

Više od 57 miliona ljudi imalo je pravo glasa da bira gradonačelnike, načelnike i odbornike lokalnih skupština.

Prema rezultatima dostupnim do 7 sati, AK Partija osvojila je oko 44 odsto glasova u zemlji, Republikanska narodna partija oko 30 odsto, nacionalistička Iji Partija osvojila je oko sedam odsto glasova, kao i Erdoanovi partneri iz MHP-a.

Tačni rezultati bit će poznati u dogledno vrijeme.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije