Svijet

Pratite nas na Google news

Erdoan: Niko ne zna istinu o turskoj operaciji u Siriji

Erdoan: Niko ne zna istinu o turskoj operaciji u Siriji
Foto: Tanjug/AP | Erdoan odlučan: Turske trupe spremne za napad
Tanjug

ISTANBUL - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan kritikovao je danas NATO saveznike koji razmatraju proširenje embarga na oružje protiv Turske zbog njene operacije na severu Sirije.

Erdoan je u Istanbulu rekao da je razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Borisom Džonsonom, ističući da niko od njih dvoje "ne zna istinu" o turskoj operaciji, kao i da su pod "ozbiljnim pritiskom dezinformacija", prenio je AP.

"Mi smo NATO saveznici. Molim da imate na umu da su sve ove zemlje članice NATO", naveo je Erdoan.

Lideri Evropske unije razmatraju proširenje embarga na oružje protiv NATO saveznice Turske u znak protesta zbog njene ofanzive protiv kurdskih snaga u sjevernoj Siriji.

Spremni da počnu napad na grad Manbij

Turski predsjednik prethodno je izjavio da su turske trupe i njeni saveznici iz sirijske opozicije spremni da počnu napad na grad Manbij.

Cilj je da se u taj grad vrati arapsko stanovništvo koje, kako je rekao, ima sva imovinska prava, prenosi AP.

Prethodno je turska televizija javila da se turske snage pripremaju za operaciju u Manbiju i da su se pozicionirale na obodu grada.

Sirijski Kurdi su u međuvremenu sklopili sporazum sa vladom u Damasku za zajedničku odbranu od turske invazije.

Turski predsjednik izjavio je da ne misli da će se pojaviti problemi u sirijskom Kobaniju poslije razmještanja sirijske vojske duž granice, navodeći da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokazao "pozitivni pristup".

Sirijske trupe su ranije u ponedeljak ušle u gradić Tel Tamer na sjeveroistoku Sirije, prenosi Rojters pozivajući se na državne medije.

Razmještanje je uslijedilo pošto je Damask postigao sporazum sa kurdskim snagama u regionu da zajednički suzbiju napad Turske.

U obraćanju novinarima prije puta u Azerbejdžan, Erdoan je rekao da će Turska nastaviti da primjenjuje svoje planove o naseljavanju arapskog stanovništva u gradove na sjeveru Sirije. Turski predsjednik je povlačenje američkih vojnih trupa sa sjevera Sirije ocijenio kao "pozitivan korak".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije