Svijet

Erdoan ponudio sastanak Zelenskog i Putina u Turskoj

Erdoan ponudio sastanak Zelenskog i Putina u Turskoj
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Erdoan ponudio sastanak Zelenskog i Putina u Turskoj

​ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan saopštio je danas da je tokom razgovora u Lavovu ponudio ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da Ankara organizuje njegov sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Turskoj.

"Ponovio sam da će se naša solidarnost i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine nastaviti, baš kao što sam rekao gospodinu Putinu tokom moje posjete Sočiju. Podsjetio sam gospodina Zelenskog da možemo da organizujemo njihov susret", rekao je Erdoan koji je juče u Lavovu boravio sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Prema njegovim riječima, tokom trilateralnog sastanka bilo je riječi o koracima koji se mogu preduzeti za intenziviranje aktivnosti mehanizma za izvoz ukrajinskog žita.

Erdoan je rekao da planira da razgovara o situaciji u nuklearki Zaporožje sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i zatraži od njega da preduzme konkretne mjere.

Ocijenio je da tema nuklearke Zaporožje "nije slučajna" i poručio da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba pažljivo da prati situaciju i na sebe preuzme određenu odgovornost za ono što treba da se uradi.

"Kada sam rekao: 'Ne želimo da doživimo novi Černobil', mislio sam na ovo. Razgovaraćemo o ovom pitanju sa uvaženim gospodinom Putinom i posebno ćemo ga pitati o tome, kako bi Rusija doprinijela u tom važnom koraku ka svjetskom miru", rekao je Erdoan novinarima u avionu po povratku iz Lavova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije