Svijet

Pratite nas na Google news

Erdoan prijeti Evropi: Poslaćemo vam 3,6 miliona sirijskih izbjeglica

Erdoan prijeti Evropi: Poslaćemo vam 3,6 miliona sirijskih izbjeglica
Foto: Tanjug/AP | Erdoan prijeti Evropi: Poslaćemo vam 3,6 miliona sirijskih izbjeglica
N.N.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan danas je izjavio da će u Evropu poslati 3,6 miliona sirijskih izbjeglica koji se nalaze u Turskoj ako evropske zemlje proglase tursku vojnu intervenciju u Siriji okupacijom, prenosi Reuters.

"Otvorićemo vrata i poslati vam 3,6 miliona izbjeglica", rekao je Erdogan u govoru zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AK stranka).

Čelnika Turske naljutila je izjava Evropske unije u kojoj je ona pozvala tu zemlju "da prekine jednostrane vojne akcije", ističući kako plan Ankare za "sigurnu zonu" neće "zadovoljiti međunarodne kriterijume za povratak izbjeglica kako je to utvrdio UNHCR".

"Neprihvatljiv je bilo kakav pokušaj demografske promjene. EU neće pružiti pomoć ili dati podršku u područjima gdje se zanemaruju prava lokalnog stanovništva ", dodaje se u izjavi.

EU se ovom izjavom pridružila drugim zemljama i organizacijama u osudi turskog vojnog napada u Siriji koji je započeo u srijedu i u kojem je do sada stradalo najmanje osam civila, uključujući dvoje djece, piše The Independent.

Erdogan tvrdi kako ovom vojnom operacijom brani teritorijalni integritet Sirije suprotstavljajući se kurdskoj kontroli na sjeveroistoku zemlje.

U govoru pred zastupnicima dodao je kako je do sada "ubijeno 109 terorista".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije