Svijet

Erdoan u oktobru u Beogradu

Erdoan u oktobru u Beogradu
Foto: Tanjug | Erdoan u oktobru u Beogradu

NJUJORK - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan posjetiće Beograd 10. oktobra, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da će to biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mjestima u Srbiji.

Datum posjete predsednika Turske Beogradu utvrđen je na sastanku Erdogana i Vučića u Njujorku, gdje se održava sjednica Generalne skupštine UN.

"Naša zemlja gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i mi danas imamo priliku da započnemo novi proces u našim odnosima", istakao je predsjednik Vučić.

Predsjednik Erdogan je naglasio da su odnosi Srbije i Turske veoma važni za mir i stabilnost Balkana.

"Srbija je ključna zemlja na Balkanu za očuvanje mira i stabilnosti i zato smo uvek podržavali vaš evropski put", rekao je turski predsjednik.

On je istakao da je neophodno raditi na jačanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmjene, koja je, kako je izjavio, 2016. godine iznosila oko 800 miliona dolara, a u prvih šest mjeseci 2017. godine 539 miliona dolara.

"Zajednički cilj treba da bude milijardu dolara i ja podržavam naše investitore da što više ulažu u Srbiju", zaključio je predsjednik Erdogan i naglasio da bi tokom njegove posjete Srbiji trebalo potpisati ugovor o slobodnoj trgovini između dve države.

Dvojica sagovornika saglasili su se da je turizam veoma važan segment u razvoju ekonomskih odnosa i da je neophodno raditi na povećanju broja turista u obe zemlje, saopštila je danas služba za saradnju s medijima predsjednika Republike.

Tema razgovora bili su i infrastrukturni projekti za koje je turska strana zainteresovana, kao što su aerodrom Kraljevo, auto put Tutin - Novi Pazar - Sjenica i autoput Beograd - Sarajevo.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije