Svijet

Erdoanov nož u leđa Putinu: Ne priznajemo pripajanje Krima

Erdoanov nož u leđa Putinu: Ne priznajemo pripajanje Krima
Foto: N.N. | Erdoanov nož u leđa Putinu: Ne priznajemo pripajanje Krima

ANKARA - Turska ne priznaje rusko pripajanje Krima i nastaviće da jača svoje odnose sa Ukrajinom, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan poslije sastanka sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.

Kako prenosi Anadolija, Erdoan se sastao sa Porošenkom u palati Mabejn u Istanbulu, a nakon bilateralnog sastanka, održan je i sedmi sastanak Savjeta za stratešku saradnju na visokom nivou Turske i Ukrajine.

Nakon toga, i Porošenko su govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Nastavićemo da jačamo odnose sa Ukrajinom. Ponovo smo naglasili da ne priznajemo i nećemo priznati nezakonitu aneksiju Krima", rekao je Erdoan nakon sastanka.

On je istakao da je tokom sastanka bilo govora i o sukobima na istoku Ukrajine, a u vezi sa tim je ponovio stav Turske.

"Naša želja je da se sukobi na istoku Ukrajine što pre reše mirnim i diplomatskim metodama", naglasio je Erdoan.

Turski predsednik je naveo da je tokom sastanka bilo riječi i o regionalnim temama, i naglasio da je Turska snažno potvrdila svoj stav kada je riječ o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Ukrajine, navodi turska agencija.

Jedna od tema o kojima se razgovaralo tokom današnjih susreta je i borba protiv terorističke organizacije FETO, a Erdoan je kazao da je Ukrajina, kao prijateljska zemlja, pružila podršku Turskoj.

"Vjerujem da će se u budućem periodu naša saradnja nastaviti u kontekstu potpunog okončanja delovanja FETO-a u Ukrajini", rekao je Erdoan.

Na pitanje novinara u vezi sa posljednjim telefonskim razgovorom sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, Erdoan je odgovorio da je tokom razgovora bilo riječi o situaciji na sjeveru Sirije.

"Naš cilj je da pripadnici terorističke organizacije PYD/YPG što pre napuste grad Manbidž", podvukao je.

Ukrajinski predsjednik Porošenko je kazao da je Sedmi sastanak Savjeta za stratešku saradnju na visokom nivou Turske i Ukrajine bio veoma učinkovit i dodao da je tokom sastanka bilo riječi i o skorom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije