Svijet

Erdoanov savjetnik: Kašogijevo tijelo je rastvoreno u kiselini

Erdoanov savjetnik: Kašogijevo tijelo je rastvoreno u kiselini
Foto: Tanjug/AP arhiva | Erdoanov savjetnik: Kašogijevo tijelo je rastvoreno u kiselini

ANAKARA - Visoki turski zvaničnik Jasin Aktaj rekao je da vjeruje da je tijelo ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija, nakon što je raskomadano, rastvoreno u kiselini.

Savjetnik turskog predsjednika je dodao da je "jedini logičan zaključak" da su oni koji su ubili Kašogija u Istanbulu uništili njegovo tijelo "kako za sobom ne bi ostavili tragove", javio je BBC.

Kašogi, kritičar saudijskih vlasti, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Nisu nađeni forenzički dokazi da je njegovo tijelo rastvoreno u kiselini, navodi BBC.

"Razlog zbog kojeg su raskomadali Kašogijevo tijelo jeste da bi što lakše rastvorili njegove ostatke", kazao je Aktaj za turski list "Hurriyet Daily".

Ove tvrdnje su iznijete u trenutku kada je Kašogijeva vjerenica Hatidže Čengiz pozvala svjetske lidere da "privedu pravdi počinioce" u tekstu koji je objavilo pet listova, uključujući londonski "The Gurdan" i "Washington post".

U međuvremenu, mediji prenose da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman rekao američkim zvaničnicima da smatra da je Kašogi opasan islamista.

On je, kako se navodi, to kazao u telefonskom razgovoru s nekim iz Bijele kuće prije nego što je njegova zemlja priznala da je saudijski novinar ubijen.

Saudijska Arabija je negirala da su izrečene takve tvrdnje, kao i da je kraljevska porodica umješana u ubistvo i saopštila je da je "riješena da utvrdi sve činjenice".

Kancelarija glavnog tužioca u Istanbulu je u srijedu saopštila da je saudijski novinar Džamal Kašogi zadavljen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije