Svijet

Eruptirao vulkan na Indoneziji, na stotine evakuisanih

Eruptirao vulkan na Indoneziji, na stotine evakuisanih
Foto: Printscreen/Youtube | Eruptirao vulkan na Indoneziji, na stotine je evakuiranih

Najmanje 800 ljudi evakuirano je u indonezijskoj pokrajini Sjeverni Sulawesi nakon višestrukih erupcija tamošnjeg vulkana Ruang, koji je danima izbacivao lavu i oblake pepela, objavila je državna vulkanološka agencija.

Vulkan, smješten na otoku Ruang oko 100 km od glavnog grada provincije Manado, eruptirao je više od tri puta od utorka.

Vlasti su podigle nivo upozorenja na drugi najviši nivo nakon povećane aktivnosti, rekla je službenica indonezijskog Centra za vulkanologiju i smanjenje geoloških opasnosti (PVMBG) Heruningtyas Desi Purnamasari.

Erupciju Ruanga potaknuli su nedavni potresi na ostrvu, pri čemu je planina u nebo izbacivala opasne i “eksplozivne vruće oblake” visoke čak 1,8 km, rekla je.

“Moramo evakuisati otok jer predviđamo da bi moglo biti još erupcija. Nikakva aktivnost nije dopuštena unutar četiri kilometra od kratera”, rekla je.

Snimke pokazuju tokove crvene lave koji teku niz planinu i valovite oblake sivog pepela iznad kratera.

Ostrvo Ruang je dom za oko 838 stanovnika, od kojih je većina sada evakuisana na najbliže ostrvo Tagulandang, rekla je Heruningtyas, prenosi n1.

Indonezija se nalazi na takozvanom “pacifičkom vatrenom prstenu”, području visoke seizmičke aktivnosti koje se nalazi iznad više tektonskih ploča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije